neděle 3. ledna 2016

Mých 10 nejlepších knih roku 2015

Jako každý rok v lednu, i letos pokračuji s tradičním přehledem 10 knih, které mě nejvíce oslovily v předcházejícím roce z 51 knih, které jsem přečetl.* Zde je můj letošní seznam podle důležitosti:

1. Keith Lowe: Zdivočelý kontinent (Paseka, 424 stran). Fantastická kniha. Strašná kniha. Respektive je to naprosto skvělá kniha o strašných a hrozných časech, a především skvěle ukazující, že zlo není o režimu, politice nebo situaci. Zlo je součástí lidské zkušenosti a zjistit, jak hrozně se lidé (a tím myslím všichni lidé) chovali na konci války a dokonce po skončení války, bylo studenou sprchou. Zároveň je neskutečně pozoruhodné, jak je tato kniha aktuální v dnešní Evropě. Rozhodně doporučuji, Zdivočelý kontinent na mě velmi zapůsobil.

2. Adam Hamilton: Making Sense Out of Bible (HarperOne, 337 stran). Velmi zajímavá kniha o jednom z pohledů, jak číst a chápat Bibli. Hamilton nejprve vysvětlí původ a vznik Bible, pak se věnuje základnímu postoji, jak Bibli vykládat (křesťané chápou Bibli skrze Krista), a nakonec vtáhne tento výklad na konkrétní kontroverzní otázky dnešní doby. Dá se pochopit, že čtenáři nebudou souhlasit se všemi vývody, ke kterým dospěje, nicméně princip křesťanského chápání Bible skrze Krista je skvělý. V tomto roce jsem na stejné téma četl ještě jednu podobnou (a velmi vtipnou) knihu od Petera Ennse: The Bible Tells Me So.

3. Pavel Kosatík: Emil Běžec 00:100 (Prostor, 285 stran). Moc pěkně napsaná a řemeslně krásně udělaná kniha o Emilu Zátopkovi přímo svádí k přečtení jedním dechem. Silný příběh. Z životopisů, které jsem v roce 2015 přečetl, mě ještě podobně zaujal Napoleon od Paula Johnsona.

4. Andreas Maurer: Zeptej se svého muslimského přítele (Křesťanský život, 216 stran). V současné uprchlické krizi všichni všude sdílejí různé články a názory, takže se stává poměrně těžké se orientovat a udělat si vlastní kvalitní názor na celou situaci (zahrnující celkem tři konkrétní různé, byť vzájemně provázané problémy: uprchlictví samotné, islám a rasismus). Tato kniha je velmi důležitým a jednoduchým základem k jedné části – jak se chovat k muslimům, a především, jak jim porozumět a učinit evangelium o Ježíši srozumitelné zase jim. Čtivá a přehledně řazená kniha.

5. Scot McKnight: A Fellowship of Differents (Zondervan, 269 stran). Scot je jedním z mých nejoblíbenějších teologů, a tohle byla jeho pro mě zatím možná nejlepší kniha. Na příkladu, jak jíst zeleninový salát ukazuje Boží plán pro komunitu rozdílnosti – jako předobraz nebe. Moc fajn čtivá teologie s praktickým dopadem na život církve.

6. Brad Stone: Globální samoobsluha (Práh, 409). Fascinující příběh Jeffa Bezose a jeho Amazonu mě nepřestává bavit. Je to již několikátá kniha o Amazonu, kterou jsem četl, tahle je ovšem nejlepší.

7. Bárta, Kováč, Foltýn: Povaha změny (Vyšehrad, 317 stran). Sborník textů různých českých autorů z různých odvětví zabývající se současnou situací ve světě, například kořeny uprchlické krize (věděli jste například, že za mnohými problémy stojí konkrétní praktický problém – sucho?) nebo ekonomiky. Příspěvky jsou různé kvality a čtivosti, jako celek však silná, poučná a zajímavá kniha.

8. Lee Strobel: The Case for Grace (Zondervan, 230 stran). Pátá ze série knih napsaných reportážním stylem bývalého novináře – ateisty – který se stal křesťanem v církvi Willow Creek v Chicagu. První se týkala osoby Ježíše, druhá těžkými otázkami víry, třetí vznikem světa, čtvrtá obhajobou historického Krista. Pátá zahrnuje příběhy životních změn lidí, kteří se setkali s vírou v Ježíše a dotekem jeho milosti. Silné příběhy, pěkně napsáno. Škoda, že se série vydávaná v češtině v Návratu domů zastavila u třetího dílu. Čtvrtý i pátý rozhodně stojí za to.

9. Derek Vreeland: Through the Eyes of N.T. Wright (Doctrina Press, 93 stran). N.T. Wright je pravděpodobně nejvlivnější teolog současnosti. Přestože je anglikán, jeho vliv na pastory a teology zahrnuje široké rozpětí od letničních kruhů až po lidové církve. Wright je považován za předního experta na apoštola Pavla, o kterém napsal svůj magnum opus – knihu Paul and the Faithfulness of God, kterou by si všichni měli přečíst. Jenže... Tato kniha má 1700 stránek a je psána odborným jazykem, takže pro mnoho pastorů nedosažitelná meta. Derek Vreeland byl z této knihy tak nadšený, že napsal pro svou církev několikadílný kurz, aby toto monumentální dílo přiblížil svým členům. Z tohoto kurzu pak s Wrightovým požehnáním vydal tuto malou knihu shrnující hlavní myšlenky knihy. Je tak skvělým začátkem pro ty, kteří se chtějí s Wrightovými názory na Pavla seznámit, ale nemají čas a odvahu na jeho velkou knihu. Třeba je tato malá přivede k té velké. Jinak, Wright je velmi plodný autor a v tomto roce se mi také moc líbila jeho poslední novinka Simply Good News.

10. Elmer Towns: The Ten Most Influential Churches of the Past Century (Destiny, 240 stran). Towns napsal v minulosti několik knih zahrnující seznamy inovativních nebo vlivných církví. V této nové knize se snažil shrnout 10 konkrétních místních církví, které nejvíce ovlivnily křesťanství ve 20. století. Myslím si, že se mu to povedlo skvěle (měl jsem otazník jen u jednoho výběru), potěšující pak je, že ačkoliv Towns nemá s letničním hnutím nic společného, jako nejvlivnější hnutí minulého století (o kterém napsal velmi pozitivní kapitolu) označuje církev na Azusa Street, ze které se letniční hnutí rozšířilo do celého světa a stalo se jednou z dominantních skupin (nejen) v křesťanství. Pěkné počtení a zajímavé informace.

Doufám ale, že tyto knihy budou pro vás inspirací, co byste si třeba mohli přihodit na svůj seznam literatury. Těším se na knihy, které přečtu v tomto roce. Jaká byla vaše kniha roku, kterou jste v roce 2015 přečetli?

* Poznámka:
Podotýkám, že je to seznam knih, které jsem četl já, není to tedy reprezentativní vzorek knih vydaných v tomto roce.
Na závěr pro zajímavost přehled medailistů z minulých ročníků.

2014
1. N.T. Wright: Surprised by Scripture (HarperCollins)
2. Gregory Boyd: Is God to Blame? (IVP)
3. Philip Yancey: The Vanishing Grace (Zondervan)

2013
1. Rodney Stark: The Triumph of Christianity (HarperOne)
2. Larry Osborne: Innovation's Dirty Little Secret (Zondervan)
3. Ken Segall: Šíleně jednoduché (Cpress)

2012
1. Andy Stanley: Deep and Wide (Zondervan)
2. Patrick Lencioni: The Advantage (Jossey-Bass)
3. Tim Keller: Králův kříž (Biblion)

2011
1. Henry Cloud: Neccessary Endings (Harper Business)
2. Andy Stanley: Enemies of the Heart (Multnomah)
3. John Eldredge: Beautiful Outlaw (FaithWords)

2010
1. Larry Osborne: The Sticky Teams (Zondervan)
2. George W. Bush: Decision Points (Century)
3. Andre Agassi: Open (Kopf)

2009
1. Andy Stanley: The Principle of the Path (Thomas Nelson)
2. Geoff Surratt: 10 Stupid Things that Keep Church from Growing (Zondervan)
3. Christopher Witt: Real Leader Don't Do Powerpoint (Crown)

2008
1. Jim Kouzes & Barry Posner: The Leadership Challenge (Jossey-Bass)
2. Craig Groeschel: It (Zondervan)
3. Bill Hybels: Just Walk Across the Room (Zondervan)

2007
1. C. Peter Wagner: Your Spiritual Gifts Can Help Your Church Grow (Regal)
2. Michael Duduit: Preaching with Power (Baker)
3. Elmer Towns, Bird, Stetzer: 11 Innovations in Today´s Church (Regal)

2006
1. Andy Stanley: Communication for a Change (Multnomah)
2. Craig Groeschel: The Confessions of a Pastor (Multnomah)
3. Larry Crabb: Rozbité sny (Návrat domů)

2005
1. Andy Stanley: The Best Question Ever (Multnomah)
2. Mishka Assayas: Bono: in conversation (Riverhead)
3. John C. Maxwell: Winning with People (Thomas Nelson)

2004
1. Bill Hybels: The Courageous Leadership (Zondervan)
2. Andy Stanley: Seven Practices of Effective Ministry (Multnomah)
3. C. Peter Wagner: Churchquake (Regal)

2003
1. Rick Warren: The Purpose Driven Life (Zondervan)
2. George Barna: Grow Your Church from the Outside In (Regal)
3. Bill Hybels: Courageous Leadership (Zondervan)

2002
1. George Barna: User Friendly Churches (Regal)
2. Ted Haggard: The Life Giving Church (Regal)
3. Ralph Moore: Starting a New Church (Regal)

2001
1. George Barna: The Habbits of Highly Effective Churches (Regal)
2. C. Peter Wagner: Acts of the Holy Spirit (Regal)
3. Philip Yancey: Nekončící milost (Návrat domů)

2000
1. John C. Maxwell: 21 Irrefutable Laws of Leadership (Thomas Nelson)
2. C. Peter Wagner: Churchquake (Regal)
3. Larry Crabb: Uvnitř (Návrat domů)

1999
1. C. Peter Wagner: Leading Your Church to Growth (Regal)
2. Bill Hybels: Honest to God (Zondervan)

3. Jaro Křivohlavý: Sdílení naděje (Návrat domů)

Žádné komentáře:

Okomentovat