středa 4. ledna 2017

Mých 10 nejlepších knih roku 2016

Jako každý rok v lednu, nabízím tradiční přehled 10 knih, které mě nejvíce oslovily v předcházejícím roce z 81 knih, které jsem přečetl.* Zde je můj letošní seznam podle důležitosti:

1. N. T. Wright: The Day Revolution Began (HarperOne, 440 stran). Další (po Paul and the Faithfulness of God a Surprised by Hope už nejméně třetí) magnum opus asi největší teologické hvězdy současnosti, tentokrát se podrobně zabývající významem kříže a Ježíšovy smrti na něm. Tato kniha patří mezi ty čtivé (rozuměj, ne jen pro odborníky s miliony citací a odkazů pod čarou – Wright totiž píše obojí). V této knize se vypořádává s celým klasickým pohledem na vykoupení. V tomto roce jsem byl poctěný se s autorem setkat a slyšet jeho dva naprosto úchvatné semináře v Bratislavě, byly to asi nejlepší teologii vyučující semináře, na kterých jsem kdy byl. Knihy Wrighta se mi opravdu líbí, a tak není divu, že jsem od něj za poslední tři roky přečetl 12 knih. Moc se raduji z toho, že letos mají vyjít v češtině hned dva tituly – doufám, že si je všichni okamžitě pořídíte a přečtete. Ještě citát na závěr: Ve většině populárního křesťanství, „nebe“ (a „obecenství s Bohem“ v současnosti) je cílem, a „hřích“ (špatné chování, které si zaslouží trest) je problém. Platonizující cíl a moralizující diagnóza – společně vedou k pohanštěnému řešení, ve kterém je nazlobené božstvo uklidněno lidskou obětí.

2. Brent Schlender: Steve Jobs: Zrození vizionáře (Grada, 488 stran). Při čtení oficiální autobiografie, která také vyšla v češtině, si člověk až říká, jak jen ten Jobs dokázal inspirovat super kreativní mozky k následování, když byl takový suchar. Zrození vizionáře podává obraz mnohovrstevné osobnosti a není divu, že většina jeho přátel a rodiny tuto knihu zcela upřednostňuje jako mnohem lepší obraz této jedinečné a kontroverzní osobnosti. Moc mě to bavilo. Letos jsem jinak přečetl několik zajímavých životopisů, do desítky se kvůli těžké konkurenci nedostaly. Určitě si ale jeden zaslouží ještě zmínku: Jeffry Sheler napsal skvělou biografii amerického pastora Ricka Warrena pod názvem Prophet of Purpose.

3. Timothy Snyder: Černá zem (Prostor, 400 stran). Tohle rozhodně není příjemné čtení na noc! Kniha o holocaustu vyvrací mnoho mýtů a nastavuje nepříjemně kruté zrcadlo také všem dalším pomáhajícím národům. Vždyť, věděli jste, že jste měli větší pravděpodobnost přežití jako Žid v Německu než v Polsku? Tato kniha musí být čtena, aby se tohle již nikdy a v žádných jiných kulisách neopakovalo!

4. Andy Weir: Marťan (Knižní klub, 342 stran). Film Marťan s Mattem Damonem se mi moc líbil a tak jsem byl zvědavý na literární předlohu. No, musím říct, že autor je velmi chytrý člověk! A nemohu věřit, že se jedná o jeho prvotinu. Super počtení, kde se nejen pobavíte, ale také se toho mnoho naučíte. Takhle by měly vypadat všechny chytré romány.

5. Rodney Stark: The Triumph of Faith (ISI, 272 stran). Na internetu jen zřídkakdy najdete opravdu podložené statistiky o tom, kolik lidí čemu vlastně věří a kolik je třeba ateistů. Většinou se jedná o odhady a někdy čísla komplikuje to, jak jsou průzkumné otázky v různých kulturách položeny. Většina Japonců se například označí za lidi bez náboženství, ale přitom praktikují hlubokou osobní zbožnost uctívání předků. Sociolog náboženství a historik Stark v této knize probírá jednotlivé kontinenty a země, všechny nejlepší dostupné průzkumy a rozděluje víru na organizované náboženství a osobní spiritualitu. Výsledkem je fascinující kniha, která ukazuje jednoznačně, že celosvětově náboženství (pozor, nemluvím tady jen o křesťanství) a spiritualita zažívá obrození.

6. Joby Warrick: Vzestup islámského státu (Jota, 416). Fascinující příběh vzniku nejproslulejší teroristické skupiny současnosti, včetně role Západu a vztahu Daeš (jak hanlivě IS říkají v islámských zemích) k muslimům obecně. Velmi čtivá kniha, není koneckonců divu, že získala Pulitzerovu cenu za rok 2016.

7. Peter Enns: Telling God’s Story (Olive Branch, 101 stran). V Elementu teď hodně přemýšlíme nad tím, jak nejlépe vyučovat děti na našem Dětském programu. Obvyklá metoda používána (nejen) v českých církvích je linie příběhů, pěkně od stvoření. Jenže, křesťanská církev by měla být kristocentrická, tedy, vyučování Bible by mělo vycházet z příběhu, vyučování, díla a osobnosti Ježíše. Enns souhlasí. Proto napsal knihu pro rodiče a pracovníky s dětmi, která porovnává jednotlivé modely a pak ukazuje na jejich výhody a nevýhody. Mě se to moc líbí. Od Ennse jsem letos četl také jeho nejosobnější knihu The Sin of Certainty, ve které ukazuje, že Ježíš nás povolal k důvěře, ne k jistotě – taky moc dobré počtení. A když jsme u těch teologických srovnávání, jen o fous se do desítky nevešla kniha Jerry Wallse Does God Love Everyone?, která krásně popisuje, co je chybného na kalvinismu.

8. Henry Kissinger: Uspořádání světa (Prostor, 400 stran). Čtivě napsané pojednání o westfálském modelu světového uspořádání a jeho amerických, ruských, čínských a islámských konkurentech. Vždy jsem říkal, že ať se nám to líbí nebo nelíbí, jsme produktem své kultury, tahle kniha ukazuje politicky-historický vliv na naši kulturu a jak se tyto celky vzájemně ovlivňují a vzájemně se vůči sobě vymezují. Mám rád knihy, které mě provokují k myšlení, a kde se dozvím něco, co ještě nevím. Tato splňuje obě věci.

9. Bill O‘Reilly: Zavraždění Ježíše (Ikar, 256 stran). Asi nepřekvapí, že jako křesťanský pastor čtu hodně o Ježíši. Čas od času natrefím na knihu, která je napsána velmi čerstvě a obohatí mě novými pohledy. Před lety to byla třeba kniha Nádherný psanec (číslo 3 v roce 2011). Letos mě velmi oslovila kniha O’Reillyho, ve které shromáždil hodně faktů o tom, jak ukřižování probíhala. Velmi čtivé. Kniha mě tak nadchla, že jsem si pak pořídil a přečetl i jeho další knihu, která v češtině vyšla, Zavraždění JFK.

10. George Friedman: Ohrožena Evropa (Krsek, 264 stran). Kniha má dvě poloviny. V té první Friedman popisuje historické milníky v Evropě, včetně toho, co její dominanci otřáslo. Druhá půlka se věnuje současnosti a budoucnosti. Ta první polovina se mi líbila více, například kapitola o třech milnících (Kolumbus, Luther a Kopernik) byla skvělá. Stejně tak se mi líbilo, jak popisoval roli osvícenství ve zbavování role náboženství ve společnosti, a tak díky tomu následoval nárůst nacionálních mýtů, protože „osvícenství se chtělo zbavit světa mýtů, ale národ bez nich nedokázal ospravedlnit sám sebe.“ Rozhodně zajímavé počtení.

Speciální představení

Kromě seznamu bych chtěl letos zmínit dvě knihy českých autorů. Moc se mi líbily, ale do desítky se nedostaly. Přesto jejich přítomnost chci ocenit.

·   Zalitý kaktus – Kniha mého dávného známého Vaška Uhra je krásnou prvotinou! Vašek v mládí prožil těžký úraz, který jej upoutal na vozík, kniha je pak souborem různých příhod z jeho života (vtipných i dojemných). Vaškovu práci sleduji pravidelně na facebooku a patřil jsem mezi mnoho dalších, kteří jej povzbuzovali ke knize. Tuto si vydal sám a sehnat se dá (zatím) jen u něj. Kéž vás to neodradí! Určitě si ji kupte, nebudete litovat.

    Islám jako výzva pro křesťany – Tuto skvělou knihu napsal můj dávný spolužák a jeden z nejlepších současných evangelikálních teologů v Česku Pavel Hošek. Na nevelkém prostoru rozebírá otázku islámu a našeho postoje k němu barvitě a krásně, a především čtivě (ne akademickým jazykem). Velmi doporučuji. Tato kniha má jedinou chybu – že nevyšla o rok dříve. Ušetřila by mi mnoho diskusí. PS. Partneři Elementu se na ni mohou těšit jako na dárek na výročním setkání partnerů.

Doufám ale, že tyto knihy budou pro vás inspirací, co byste si třeba mohli přihodit na svůj seznam literatury. Těším se na knihy, které přečtu v tomto roce. Jaká byla vaše kniha roku, kterou jste v roce 2016 přečetli?

* Poznámka:
Podotýkám, že je to seznam knih, které jsem četl já, není to tedy reprezentativní vzorek knih vydaných v tomto roce.
Na závěr pro zajímavost přehled medailistů z minulých ročníků.

2015
1. Keith Lowe: Zdivočelý kontinent (Paseka)
2. Adam Hamilton: Making Sense Out of Bible (HarperOne)
3. Pavel Kosatík: Emil Běžec 00:100 (Prostor)

2014
1. N.T. Wright: Surprised by Scripture (HarperCollins)
2. Gregory Boyd: Is God to Blame? (IVP)
3. Philip Yancey: The Vanishing Grace (Zondervan)

2013
1. Rodney Stark: The Triumph of Christianity (HarperOne)
2. Larry Osborne: Innovation's Dirty Little Secret (Zondervan)
3. Ken Segall: Šíleně jednoduché (Cpress)

2012
1. Andy Stanley: Deep and Wide (Zondervan)
2. Patrick Lencioni: The Advantage (Jossey-Bass)
3. Tim Keller: Králův kříž (Biblion)

2011
1. Henry Cloud: Neccessary Endings (Harper Business)
2. Andy Stanley: Enemies of the Heart (Multnomah)
3. John Eldredge: Beautiful Outlaw (FaithWords)

2010
1. Larry Osborne: The Sticky Teams (Zondervan)
2. George W. Bush: Decision Points (Century)
3. Andre Agassi: Open (Kopf)

2009
1. Andy Stanley: The Principle of the Path (Thomas Nelson)
2. Geoff Surratt: 10 Stupid Things that Keep Church from Growing (Zondervan)
3. Christopher Witt: Real Leader Don't Do Powerpoint (Crown)

2008
1. Jim Kouzes & Barry Posner: The Leadership Challenge (Jossey-Bass)
2. Craig Groeschel: It (Zondervan)
3. Bill Hybels: Just Walk Across the Room (Zondervan)

2007
1. C. Peter Wagner: Your Spiritual Gifts Can Help Your Church Grow (Regal)
2. Michael Duduit: Preaching with Power (Baker)
3. Elmer Towns, Bird, Stetzer: 11 Innovations in Today´s Church (Regal)

2006
1. Andy Stanley: Communication for a Change (Multnomah)
2. Craig Groeschel: The Confessions of a Pastor (Multnomah)
3. Larry Crabb: Rozbité sny (Návrat domů)

2005
1. Andy Stanley: The Best Question Ever (Multnomah)
2. Mishka Assayas: Bono: in conversation (Riverhead)
3. John C. Maxwell: Winning with People (Thomas Nelson)

2004
1. Bill Hybels: The Courageous Leadership (Zondervan)
2. Andy Stanley: Seven Practices of Effective Ministry (Multnomah)
3. C. Peter Wagner: Churchquake (Regal)

2003
1. Rick Warren: The Purpose Driven Life (Zondervan)
2. George Barna: Grow Your Church from the Outside In (Regal)
3. Bill Hybels: Courageous Leadership (Zondervan)

2002
1. George Barna: User Friendly Churches (Regal)
2. Ted Haggard: The Life Giving Church (Regal)
3. Ralph Moore: Starting a New Church (Regal)

2001
1. George Barna: The Habbits of Highly Effective Churches (Regal)
2. C. Peter Wagner: Acts of the Holy Spirit (Regal)
3. Philip Yancey: Nekončící milost (Návrat domů)

2000
1. John C. Maxwell: 21 Irrefutable Laws of Leadership (Thomas Nelson)
2. C. Peter Wagner: Churchquake (Regal)
3. Larry Crabb: Uvnitř (Návrat domů)

1999
1. C. Peter Wagner: Leading Your Church to Growth (Regal)
2. Bill Hybels: Honest to God (Zondervan)

3. Jaro Křivohlavý: Sdílení naděje (Návrat domů)

Žádné komentáře:

Okomentovat