úterý 2. ledna 2018

Mých 10 nejlepších knih roku 2017

Každý rok v lednu nabízím tradiční přehled 10 knih, které mě nejvíce oslovily v předcházejícím roce z 65 knih, které jsem přečetl.* Zde je můj letošní seznam podle důležitosti:

1. Brian Zahnd: Sinners in the Hands of a Loving God (Waterbrook, 223 stran). O americkém pastorovi a spisovateli Zahndovi jsem slyšel už nějakou dobu, ale tohle je první kniha, kterou jsem od něj četl. Opravdu mi udělala radost – radikálně se vypořádává s představou neustále nazlobeného Boha, který potřebuje být usmířen krví od svého hněvu. Začíná na motivy proslulého kázání „Hříšníci v rukou rozzlobeného Boha“, které je karikaturou Boha, který se nám dal plně poznat v Ježíši. Zahnd rozebírá v knize také eschatologii (učení o posledních věcech, o druhém příchodu Krista), která v souladu se slovy apoštola Pavla je „radostným očekáváním“. Je povedenou kritikou militantní eschatologické představy, která v předtuše velké války na Blízkém Východě dělá z křesťanů mizerné mírotvůrce. Chtělo by se mi říct, že je to hlavně problém jedné sekce amerického křesťanství, ale protože sleduji diskuse na toto téma i u nás, vím, že je pro nás zcela aktuální i tady a teď. Doufám, že ji někdo co nejdříve v češtině vydá – stála by za to.

2. N. T. Wright: Jednoduše Ježíš (Návrat domů, 233 stran). Již několik let se v mém řebříčku Top 10 knih roku objevuje jméno anglikánského teologa Toma Wrighta, kterého považuji za největší teologickou hvězdu současnosti. Bylo mi líto, že od něj v češtině nemáme na rozdíl od slovenštiny jediný titul – dobře to šlo vidět při jeho nedávné bratislavské návštěvě, kam na jeho seminář přijelo z Česka jen několik lidí. Proto jsem velmi nadšený, že to už neplatí, a první dvě knihy vydal Návrat domů před koncem roku 2017. Jednoduše Ježíš je skvělá kniha – teologie psaná pro běžného čtenáře normálním a srozumitelným jazykem. Vychází z jeho dřívější odborné publikace Jesus and the Victory of God a odkrývá Ježíše jinak, než jsme zvyklí. Jeho kapitoly o Ježíši jako novém chrámu (Prostor, čas a hmota), o jeho smrti (Proč musel Mesiáš zemřít?) a o jeho vzkříšení (Pod novou správou) stojí samy o sobě za cenu celé knihy. Vybízím všechny mé čtenáře, aby si tuto knihu pořídili, přečetli, podtrhali si v ní a začali ji používat!

3. Rob Bell: What is the Bible? (HarperOne, 334 stran). Pro ty, kteří se pohybují ve virtuálním křesťanském prostoru, je jméno Roba Bella dostatečně známým – a neuvěřitelně kontroverzním. Když před několika lety vydal knihu Love Wins, dostal se odsouzení od svých kolegů, až jej jeho „reformovaní přátelé“ rovnou „exkomunikovali“ mimo křesťanství. Dokonce i v českém tisku (které se jinak americkému křesťanství nijak zvlášť nevěnuje) vyšel o něm půlstránkový novinový článek. Co naplat, Bell je opravdu kontroverzní – ptá se na mnoho otázek, zpochybňuje zavedené představy, a hlavně umí skvěle pracovat s jazykem – ať už v mluvené nebo písemné formě. Před několika lety měl na svém blogu dlouhou sérii zamyšlení o Bibli, takže se dalo čekat, že téma zpracuje do knihy. Nakonec je z toho velmi osvěžující kniha, která čtenáře nutí myslet. To mám rád. Nemusím souhlasit s každým bodem – proč bych taky četl knihy, se kterými dopředu ve všem souhlasím, že? Jedna věc je ale jistá. Po přečtení What is the Bible? jsem měl pocit, že kdybych nebyl věřícím a nikdy nečetl Bibli, jsem motivovaný jít do nejbližšího knihkupectví, koupit si ji a začít ji hned číst. Tak poutavě to bylo napsáno. 

4. John Mark Comer: God Has a Name (Zondervan, 281 stran). Velmi osvěžující styl psaní, skvělé pohledy na často čtená a přehlížená místa v Bibli, zajímavé postřehy a poutavé ilustrace. Nejlepší je, že celá kniha je výkladem pouhých čtyřech veršů ze 34. kapitoly knihy Exodus. Tyto čtyři verše jsou nejčastěji citovaným místem Bible samotnými autory Starého a Nového Zákona. 

5. Les McKeown: Predictable Success (Greanleaf, 231 stran). McKeowna jsem slyšel na jaře na jedné konferenci pro pastory. Mluvil o křivce cyklu života organizace. To není nic extra nového, sám jsem na toto téma vyučoval léta (včetně tzv. druhé křivky). Jenže jeho křivka, jeho konkrétní fáze organizačního života a především jeho pojetí vrcholu (který nazývá „předvídatelným úspěchem“), a jeho popis typu vedoucích v různých fázích růstu (nebo úpadku) je fenomenální. Skvěle se dá vztáhnout nejen na byznys, ale také na církev, včetně na zakládání nových církví. Hned jsem si objednal knihu, přečetl, a doporučuji. A už jeho křivku také vyučuji :-)

6. Jiří Beneš a Petr Vaďura: Pradějiny (Kalich, 287). Jak už asi víte, mám rád knihy, které mě přinutí myslet. A které mi otevřou nové perspektivy a zajímavé postřehy na různá témata. Takovou knihou je bezesporu také rozhovor mezi Petrem Vaďurou a teologem Jiřím Benešem na téma prvních pre-historických kapitol Genesis, příznačně pojmenovaná Pradějiny. Při čtení těchto kapitol se musíme ptát, co je vlastně hlavním smyslem a účelem textu? Kniha mě moc bavila.

7. Erik Tabery: Opuštěná společnost (Paseka, 284 stran). Nejlepší historicko-politická kniha roku, kterou jsem četl. Moc zajímavý pohled na český národ, na roli a vliv zakladatelů českého a československého státu, skvěle zpracovaný průzkum historických dokumentů, vhodné citáty… To všechno s přesahem do současnosti a budoucnosti. Skvělá kniha.

8. Gregory Boyd a Paul Eddy: Accross the Spectrum (Baker, 287 stran). Tuto učebnici používám už několik let, a stále se k ní vracím. Celkem 13 zásadních oblastí evangelikální teologie stylem všech hlavních pohledů – jedna kapitola tak zahrnuje tři nebo čtyři protichůdné pohledy na probíranou oblast, vždy hlavní tezi teorie, biblické, historické a podpůrné body, a odpovědi na největší námitky. Kniha tak slouží jako přehledný zdroj nejdůležitějších „horkých brambor“ evangelikální teologie. Každý pastor by tuto knihu měl mít ve své knihovně a měl by tento přehled mít nastudovaný.

9. Desmond Tutu a Mpho Tutu: Kniha odpuštění (Dobrovský, 245 stran). Nejlepší kniha o odpuštění, kterou jsem četl. Nositel Nobelovy ceny míru, anglikánský arcibiskup Desmond Tutu byl hlavním tvůrcem Komise pro pravdu a smíření, která myšlenky odpuštění uváděla do praxe po konci režimu apartheidu v Jižní Africe. Velmi praktická kniha, obsahuje také různá cvičení a zamyšlení. 

10. Reinhard Bonnke: Život v jednom ohni (Křesťanský život, 634 stran). Evangelista Bonnke má v Česku nadšené následovníky už mnoho let. Měl jsem příležitost být na několika jeho akcích a dokonce jeho službu pozorovat zblízka na Evropské letniční konferenci ve Frýdku-Místku, kde jsem měl na starosti pouliční evangelizace. Takže mám konkrétní důvody, proč tohoto muže také obdivuji. V roce 2017 sloužil na své poslední velké akci v Nigérii a tato autobiografie popisuje jeho skromné počátky, otevřené dveře, těžkosti i výhry, a také Boží vedení až k těmto posledním dnům. Čtivě napsaná autobiografie, která povzbudí každého, komu záleží na našem světě.

Doufám ale, že tyto knihy budou pro vás inspirací, co byste si třeba mohli přihodit na svůj seznam literatury. Těším se na knihy, které přečtu v tomto roce. Jaká byla vaše kniha roku, kterou jste v roce 2017 přečetli? 

* Poznámka: 
Podotýkám, že je to seznam knih, které jsem četl já, není to tedy reprezentativní vzorek knih vydaných v tomto roce. 
Na závěr pro zajímavost přehled medailistů z minulých ročníků.

2016
1. N. T. Wright: The Day Revolution Began (HarperOne)
2. Brent Schlender: Steve Jobs: Zrození vizionáře (Grada) 
3. Timothy Snyder: Černá zem (Prostor)

2015
1. Keith Lowe: Zdivočelý kontinent (Paseka)
2. Adam Hamilton: Making Sense Out of Bible (HarperOne) 
3. Pavel Kosatík: Emil Běžec 00:100 (Prostor)

2014
1. N.T. Wright: Surprised by Scripture (HarperCollins)
2. Gregory Boyd: Is God to Blame? (IVP)
3. Philip Yancey: The Vanishing Grace (Zondervan)

2013
1. Rodney Stark: The Triumph of Christianity (HarperOne)
2. Larry Osborne: Innovation's Dirty Little Secret (Zondervan)
3. Ken Segall: Šíleně jednoduché (Cpress)

2012
1. Andy Stanley: Deep and Wide (Zondervan)
2. Patrick Lencioni: The Advantage (Jossey-Bass)
3. Tim Keller: Králův kříž (Biblion)

2011
1. Henry Cloud: Neccessary Endings (Harper Business)
2. Andy Stanley: Enemies of the Heart (Multnomah)
3. John Eldredge: Beautiful Outlaw (FaithWords)

2010
1. Larry Osborne: The Sticky Teams (Zondervan)
2. George W. Bush: Decision Points (Century)
3. Andre Agassi: Open (Kopf)

2009
1. Andy Stanley: The Principle of the Path (Thomas Nelson)
2. Geoff Surratt: 10 Stupid Things that Keep Church from Growing (Zondervan)
3. Christopher Witt: Real Leader Don't Do Powerpoint (Crown)

2008
1. Jim Kouzes & Barry Posner: The Leadership Challenge (Jossey-Bass)
2. Craig Groeschel: It (Zondervan)
3. Bill Hybels: Just Walk Across the Room (Zondervan)

2007
1. C. Peter Wagner: Your Spiritual Gifts Can Help Your Church Grow (Regal)
2. Michael Duduit: Preaching with Power (Baker)
3. Elmer Towns, Bird, Stetzer: 11 Innovations in Today´s Church (Regal)

2006
1. Andy Stanley: Communication for a Change (Multnomah)
2. Craig Groeschel: The Confessions of a Pastor (Multnomah)
3. Larry Crabb: Rozbité sny (Návrat domů)

2005
1. Andy Stanley: The Best Question Ever (Multnomah)
2. Mishka Assayas: Bono: in conversation (Riverhead)
3. John C. Maxwell: Winning with People (Thomas Nelson)

2004
1. Bill Hybels: The Courageous Leadership (Zondervan)
2. Andy Stanley: Seven Practices of Effective Ministry (Multnomah)
3. C. Peter Wagner: Churchquake (Regal)

2003
1. Rick Warren: The Purpose Driven Life (Zondervan)
2. George Barna: Grow Your Church from the Outside In (Regal)
3. Bill Hybels: Courageous Leadership (Zondervan)

2002
1. George Barna: User Friendly Churches (Regal)
2. Ted Haggard: The Life Giving Church (Regal)
3. Ralph Moore: Starting a New Church (Regal)

2001
1. George Barna: The Habbits of Highly Effective Churches (Regal)
2. C. Peter Wagner: Acts of the Holy Spirit (Regal)
3. Philip Yancey: Nekončící milost (Návrat domů)

2000
1. John C. Maxwell: 21 Irrefutable Laws of Leadership (Thomas Nelson)
2. C. Peter Wagner: Churchquake (Regal)
3. Larry Crabb: Uvnitř (Návrat domů)

1999
1. C. Peter Wagner: Leading Your Church to Growth (Regal)
2. Bill Hybels: Honest to God (Zondervan)

3. Jaro Křivohlavý: Sdílení naděje (Návrat domů)

4 komentáře:

  1. Knihu Johna M. Comera "God Has a Name" mám v seznamu na r. 2018. Teď se na ni těším o to víc :) Díky Tobě si na seznam přidávám "Knihu odpuštění". Roky děláme s Jihoafričany přednášky o apartheidu, loni jsem navštívil muzeum apartheidu v Joburgu, takže se mi tématicky více než hodí. Díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, jsem rád. Myslím, že se ti obě knihy budou líbit. A skvělé, že ses vrátil k blogování! :-)

      Vymazat
  2. Jako knihu roku pokládám "Jednoduše Ježíš" od N. T. Wrighta, kterou zmiňuješ. Právě louskám "Jednoduše dobrá zpráva" a začínám si uvědomovat, co je ten intelektuální o., který si mi popisoval. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Brzy by měly vyjít další dvě, tentokrát v Biblionu. Tak snad brzy.

      Vymazat