úterý 5. ledna 2021

Mých 10 nejlepších knih roku 2020

Každý rok v lednu nabízím svůj tradiční přehled 10 knih, které mě nejvíce oslovily v předcházejícím roce ze 105 knih, které jsem v roce 2020 přečetl.* Počet přečtených knih v roce byl pro mě rekordní, stejně jako počet přečtených stránek (21 457). Díky tomu bylo těžké vybrat Top 10 knih – je jich tolik, které by si tady zasloužily být, ale počet míst je prostě omezený. Pokud jde o témata, 24 mých knih se týkalo teologie, 21 historie, 12 úvah a esejí, 10 o církvi a 9 životopisů. Romány jsem přečetl tři, více jak sto knih tak zabrala literatura faktu. Ještě pro zajímavost, 6 knih bylo v elektronickém formátu, 99 papírových. A 57 knih jsem četl v angličtině, 48 v češtině. 

Zde je můj letošní seznam podle důležitosti:

 

1. Michal Kubal a Vojtěch Gibiš: Pandemie (Kniha Zlín, 650 stran). 

Je docela vypovídající, že za knihu roku 2020 označuji práci dvou českých novinářů, popisující první půlrok s pandemií v Česku i zahraničí. Jistě, snad by šlo zvolit veselejší téma, než něco, co nás celý rok štve. Nicméně pandemie covidu-19 je největší přerušení (disruption) za našeho života, kterému podlehlo již okolo dvou milionů lidí po celém světě a ovlivnilo to každou oblast našeho života. To vše ale není důvodem mé volby. Tato kniha je investigativní skvost. Kubal a Gibiš si rozdělili příběhy z první linie i za zákulisí, z politiky i byznysu, z Česka i z různých zemí od Itálie přes USA po Čínu, a tyto příběhy píšou s grácií, naléhavostí a důsledností. Podávají výmluvné svědectví prvních obětí, dojmou nás silnými zápletkami, kniha je emočně i faktografický zážitek. Více než 600 stran Pandemie se rozhodně četlo skoro samo, nemohl jsem ji odložit. Obecně mám rád investigativní žurnalistiku, zde jsem ovšem přímo nadšený, že takový skvost vznikl z pera dvou českých novinářů za tak poměrně krátkou dobu. K tématu jsem četl ještě pár dalších knih, za zmínku stojí zejména dvě. Teologická esej N.T. Wrighta Bůh v karanténě je tak skvělým shrnutím křesťanského postoje k epidemiích, že jsme ji koupili všem partnerům Elementu. Osobní esej Timothyho Snydera Nemocná Amerika se zabývá zdravotnictvím řízeným čirým kapitalismem. Kniha vzbudila hodně negativní ohlasy, ale je to především svědectví, ne vědecká práce. 

 

2. Rob Bell: Láska vítězí (Biblion, 248 stran).

Musím říct, že jsem nejdříve nebyl úplně nadšený, že ze všech Bellových knih je první český překlad rovnou jeho nejkontroverznější kniha. Četl jsem ji hned, jak kdysi vyšla, četl jsem tehdy taky řadu reakcí na ni, četl jsem o pár měsíců později vydaný studijní doplněk pod názvem Love Wins Companion, kde je řada studií a článků od různých dalších autorů, a studijních vysvětlivek, a četl jsem samozřejmě i nějaké knihy o pozadí vzniku této knihy. Nicméně, když jsem viděl některé recenze a reakce, které vyšly po českém vydání, začal jsem být hodně nadšený, že vyšla právě tato kniha. Rovnou jsem si ji tedy ještě jednou celou přečetl, tentokrát v češtině a musím říct, že se mi líbila ještě více než poprvé. Rád bych na ni udělal větší recenzi, protože si myslím, že ji lidé nečtou správně. Není primárně o pekle, to slouží jako kontroverzní vějička, na kterou se všichni chytnou. Láska vítězí je především kniha o evangeliu a evangelizaci: vede k tomu, abychom zhodnotili, co je přesně obsahem dobré zprávy. Na tom samotném není nic kontroverzního, to se kazatelé, spisovatelé a teologové snaží dělat celých dva tisíce let. Překvapuje mě, když kritici tvrdí, že nepřinesl nic nového (to ovšem autor říká sám hned na začátku knihy), nebo že nevěří v peklo (to autor vcelku jasně vyvrací), či snad, že je univerzalistou (to autor popírá, i když by si nejspíš přál věřit v křesťanský univerzalismus). Bell píše poutavě, není to ale teologické studium, kniha spíše působí jako psané kázání. Bere nás na cestu, nutí přemýšlet a klást otázky novým a čerstvým způsobem. Láska vítězí je teologickou básní psanou v próze (to není můj původní výrok). Když jsme u tématu, určitě doporučuji také knihu Jona Sweeneyho Inventing Hell, ve které velice poutavě probírá vliv Danteho básně na současnou představivost o pekle, příběh vzniku Inferna, zdroje Danteho inspirace, a konfrontuje to s tím, co se o pekle dočteme v Písmu.

 

3. N. T. Wright a Michael F. Bird: The New Testament in Its World (Zondervan, 987 stran). 

Tato kniha je výborným pokladem hned z několika důvodů. Jednak proto, že podává ucelený příběh Nového Zákona v historickém a prostorovém kontextu, ale také proto, že shrnuje nejzásadnější myšlenky a postupy dnes asi nejproslulejšího britského teologa N.T. Wrighta. Ve světle chápání kontextu NZ je poměrně důležité, že Wright je Brit a ne Američan, hlavně proto, že v dnešní době je globální církev velice ovlivněna americkou teologii, která tíhne k jednostrannému pojetí. Wright má od tohoto odstup. Pak je tady další důvod. Některé více vědecké knihy NTW nejsou úplně jednoduché čtení, a tady přichází velká chvíle spoluautora této knihy, Michaela Birda. Jednak je to Australan, ale hlavně, dokáže vzít Wrightovy myšlenky a převést je do čtivější polohy, přitom tam je schopen přidat vlastní erudovanou invenci, a výsledný efekt je velice čtivá teologie. A pak je tady ještě jedna důležitá věc. Wright byl léta pastorem, biskupem, pracoval v místní církvi. Nejlepší teologie se nerodí v čirém akademickém světě, ta nejlepší teologie je zrozena a opracována ve výhni konkrétní místní církve. V této knize jde vidět, že touhou obou autorů je pomoci vedoucím a kazatelům místních církví se lépe orientovat ve světě Nového zákona. Kéž by si ji každý pastor a učitel pořídil, přečetl, a používal.

 

4. Richard Bauckham: Who is God? (Baker, 128 stran). 

Další teologická kniha na seznamu má speciální místo. Na poměrně malém prostoru podává Bauckham skvělý výkon, když na třech starozákonních zjeveních ukazuje, jak se Bůh dával poznat lidem, aby nakonec všechny tři zjevení se propojily v Kristu v Novém Zákonu. Kniha mě moc bavila, rozhodl jsem se ji použít jako základ naší novoroční série, kterou v Elementu právě pobíráme. 

 

5. Judith Schalansky: Atlas odlehlých ostrovů (65.pole, 142 stran).

Absolutně krásná kniha. Miluji ostrovy a miluji dálky. Německá autorka vytvořila nádhernou knihu o padesáti odlehlých ostrovech (je mezi nimi i Vánoční ostrov, jehož doménu .cx používáme v Elementu). Každý ostrov má jednu stránku příběhu, a na druhé stránce je krásná mapa ostrova. Judith Schalansky píše poutavě, její výběr příběhu ke každému ostrovu je rozmanitý, nápaditý a překvapivý. Některé příběhy na mě zanechaly hluboký dojem. A navíc je zodpovědná za celkovou grafickou úroveň knihy a nakreslila všechny mapy! Není divu, že se před nějakými deseti lety stala nejkrásnější německou knihou roku. 

 

6. N.T. Wright: Following Jesus (Eedermans, 138 stran).

Jedna z méně známých knih N.T. Wrighta je kolekcí kázání o následování Ježíše. V první polovině probírá několik novozákonních knih pomocí ptačího pohledu – jedna kapitola je základní přehled myšlenky celé biblické knihy. V druhé se pak zamýšlí nad uplatnění následování Ježíše do praktických oblastí křesťanského života, jako je třeba pokušení. Mimochodem, najdeme zde i dost zdařilou kapitolu na téma peklo! (To jen podotýkám k té velké diskusi, která teď běží díky Láska vítězí.) 

 

7. John Hersey: Hirošima (Leda, 199 stran).

Letos jsme „oslavili“ 75 let od svržení atomové bomby na město Hirošimu. V Respektu jsem si v týdnu tohoto výročí přečetl článek o americkém novináři Johnovi Herseyeovi, který napsal reportáž o 30 tisících slovech ze zasaženého města pomocí příběhů několika přeživších, kterou pak vcelku otiskl časopis New Yorker. V čísle časopisu nebylo nic jiného, žádné obvyklé rubriky. Byl to velký risk, ale toto číslo se stalo tak proslulým, že bylo okamžitě vyprodáno (všech 300 000 kopií). Albert Einstein se například pokusil koupit rovnou 1000 výtisků, aby je rozeslal kolegům vědcům. Za dva týdny se časopis přeprodával na černém trhu za 120ti násobek původní ceny. Není tedy divu, že reportáž vyšla opakovaně i knižně. Stydím si, že jsem o této knize neslyšel dříve. Hned po přečtení článku v Respektu jsem běžel do nejbližšího knihkupectví, koupil si nejnovější vydání, a ještě ten den jsem ho přečetl. A pak šel beze slova spát. Tato reportáž zcela definovala poválečnou generaci. Všichni by si ji měli přečíst. I dnes. Bez výjimek.

 

8. Fredrik Backman: Muž jménem Ovi  (Host, 333 stran).

Moje letní láska. Tuhle fantasticky dojemnou a vtipnou knihu zároveň jsem přečetl jedním dechem během letní dovolené. Se slzami v očích jsem se hystericky smál a po návratu si pořídil pár dalších knih od Backmana. Tento švédský autor dokáže kombinovat sentimentalitu s rázným vtipem. Když se mě Dita ptala, o čem to je, řekl jsem ji, že je to o neúspěšných pokusech o sebevraždu. To zní šíleně, že? (PS. Vím, že existuje film, ale nechci se na něj dívat. Jsem si jistý, že by mi zkazil vzpomínky na skvělou knihu.)

 

9. Lee C. Camp: Scandalous Witness (Eedermans, 192 stran).

Nejlepší kniha o politice z křesťanského pohledu, co jsem kdy četl. Psáno osvěžujícím a neotřelým stylem (nejdříve hlavní myšlenka a pak rozbor této myšlenky), Camp píše teologii křesťana v politice – jaké hodnoty a přístupy by měl mít. Je poměrně kritický k oběma hlavním proudům americké politiky a je velmi kritický ke křesťanskému nacionalismu, který v současné Americe dominuje. U nás máme docela jiné východiska, nicméně, jelikož znám celou řadu křesťanů ovlivněných americkou politikou, je to vhodná kniha i pro nás. Rozhodně největší překvapení na mém seznamu.

 

10. Thomas Jay Oord: Questions and Answers for God Can’t (SacraSage, 201 stran).

Číslo 7 na seznamu TOP 10 knih roku 2019 obsadila kniha amerického teologa Oorda s názvem God Can’t. Kniha se týká Boží všemohoucnosti, a jak ji chápat. Především se zabývala teologií utrpení a zla – Proč Bůh dovoluje zlo, bolest a utrpení? Sleduje nějaké větší cíle? Nechce pro mě něco udělat? Nebo to nemůže udělat? Oord systematicky ukazuje, že autoři Bible tvrdí, že jsou jisté věci, které Bůh udělat nemůže. Kniha vzbudila velký ohlas a přinesla celou řadu otázek: Například, jaká je tedy role modlitby? Jsou vůbec možné zázraky? Pokud Bůh stvořil svět, proč nemůže zastavit zlo? Není tedy divu, že o rok později přišlo pokračování knihy, které na tyto otázky odpovídá. Zejména kapitoly o zázracích a modlitbě jsou skvělé. Oord by měl v tomto roce dorazit do České republiky, moc se na to těším a doufám, že to pandemie nezhatí.

 

Doufám, že tyto knihy budou pro vás inspirací, co byste si třeba mohli přihodit na svůj seznam literatury. Těším se na knihy, které přečtu v tomto roce. Jaká byla vaše kniha roku, kterou jste v roce 2020 přečetli? 

 

* Poznámka: 

Podotýkám, že je to seznam knih, které jsem četl já, není to tedy reprezentativní vzorek knih vydaných v tomto roce. V přehledu také chybí Bible, kterou čtu průběžně celý život a je tak v kategorii sama o sobě. Na závěr pro zajímavost přehled medailistů z minulých ročníků.

 

2019

1. Andy Stanley: Irresistible (Zondervan)

2. N.T. Wright: Podstata křesťanství (Biblion)

3. Pete Enns a Jared Byas: Genesis for Normal People (B4NP)

 

2018

1. Pavel Kosatík: Jiný TGM (Paseka) 

2. Gideon Hausner: Spravedlnost v Jeruzalémě (Paseka)

3. Clark H. Pinnock: Most Moved Mover (Barker)

 

2017

1. Brian Zahnd: Sinners in the Hands of a Loving God (Waterbrook)

2. N. T. Wright: Jednoduše Ježíš (Návrat domů)

3. Rob Bell: What is the Bible? (HarperOne)

 

2016

1. N. T. Wright: The Day Revolution Began (HarperOne)

2. Brent Schlender: Steve Jobs: Zrození vizionáře (Grada) 

3. Timothy Snyder: Černá zem (Prostor)

 

2015

1. Keith Lowe: Zdivočelý kontinent (Paseka)

2. Adam Hamilton: Making Sense Out of Bible (HarperOne) 

3. Pavel Kosatík: Emil Běžec 00:100 (Prostor)

 

2014

1. N.T. Wright: Surprised by Scripture (HarperCollins)

2. Gregory Boyd: Is God to Blame? (IVP)

3. Philip Yancey: The Vanishing Grace (Zondervan)

 

2013

1. Rodney Stark: The Triumph of Christianity (HarperOne)

2. Larry Osborne: Innovation's Dirty Little Secret (Zondervan)

3. Ken Segall: Šíleně jednoduché (Cpress)

 

2012

1. Andy Stanley: Deep and Wide (Zondervan)

2. Patrick Lencioni: The Advantage (Jossey-Bass)

3. Tim Keller: Králův kříž (Biblion)

 

2011

1. Henry Cloud: Neccessary Endings (Harper Business)

2. Andy Stanley: Enemies of the Heart (Multnomah)

3. John Eldredge: Beautiful Outlaw (FaithWords)

 

2010

1. Larry Osborne: The Sticky Teams (Zondervan)

2. George W. Bush: Decision Points (Century)

3. Andre Agassi: Open (Kopf)

 

2009

1. Andy Stanley: The Principle of the Path (Thomas Nelson)

2. Geoff Surratt: 10 Stupid Things that Keep Church from Growing (Zondervan)

3. Christopher Witt: Real Leader Don't Do Powerpoint (Crown)

 

2008

1. Jim Kouzes & Barry Posner: The Leadership Challenge (Jossey-Bass)

2. Craig Groeschel: It (Zondervan)

3. Bill Hybels: Just Walk Across the Room (Zondervan)

 

2007

1. C. Peter Wagner: Your Spiritual Gifts Can Help Your Church Grow (Regal)

2. Michael Duduit: Preaching with Power (Baker)

3. Elmer Towns, Bird, Stetzer: 11 Innovations in Today´s Church (Regal)

 

2006

1. Andy Stanley: Communication for a Change (Multnomah)

2. Craig Groeschel: The Confessions of a Pastor (Multnomah)

3. Larry Crabb: Rozbité sny (Návrat domů)

 

2005

1. Andy Stanley: The Best Question Ever (Multnomah)

2. Mishka Assayas: Bono: in conversation (Riverhead)

3. John C. Maxwell: Winning with People (Thomas Nelson)

 

2004

1. Bill Hybels: The Courageous Leadership (Zondervan)

2. Andy Stanley: Seven Practices of Effective Ministry (Multnomah)

3. C. Peter Wagner: Churchquake (Regal)

 

2003

1. Rick Warren: The Purpose Driven Life (Zondervan)

2. George Barna: Grow Your Church from the Outside In (Regal)

3. Bill Hybels: Courageous Leadership (Zondervan)

 

2002

1. George Barna: User Friendly Churches (Regal)

2. Ted Haggard: The Life Giving Church (Regal)

3. Ralph Moore: Starting a New Church (Regal)

 

2001

1. George Barna: The Habbits of Highly Effective Churches (Regal)

2. C. Peter Wagner: Acts of the Holy Spirit (Regal)

3. Philip Yancey: Nekončící milost (Návrat domů)

 

2000

1. John C. Maxwell: 21 Irrefutable Laws of Leadership (Thomas Nelson)

2. C. Peter Wagner: Churchquake (Regal)

3. Larry Crabb: Uvnitř (Návrat domů)

 

1999

1. C. Peter Wagner: Leading Your Church to Growth (Regal)

2. Bill Hybels: Honest to God (Zondervan)

3. Jaro Křivohlavý: Sdílení naděje (Návrat domů)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat