čtvrtek 26. prosince 2013

Mé nejlepší knihy posledních let (1999-2012)

Každý rok v lednu na blogu zveřejňuji mých 10 nejlepších knih roku, které mě nejvíce v daném roce oslovily. Samozřejmě, nečtu jen nové knihy, takže některé mohou být staršího data, ale jsou to knihy přečtené v daném roce, které doporučuji i vám. Už chystám blog na téma 10 nejlepších knih roku 2013, nicméně, protože nám ještě pár dní do konce roku zbývá, rozhodl jsem se připomenout vítěze posledních 14 let.

Vítěz roku 2012 (V tomto roce přečteno 67 knih)
Andy Stanley: Deep & Wide (Zondervan)
V této knize popisuje zakladatel a hlavní pastor církve NorthPoint v Atlantě svůj příběh a události, které formovaly základní hodnoty NP. Kniha je nezbytná učebnice pro všechny, kdo chtějí budovat církev pro lidi, kteří nemají rádi církve.

Vítěz roku 2011 (V tomto roce přečteno 80 knih)
Henry Cloud: Necessary Endings (HarperBusiness)
Populární křesťanský psycholog a spoluautor bestselleru Hranice, napsal jednu ze svých nejlepších knih na téma, jak poznat, kdy je potřeba něco ukončit a posunout se v životě dál, a jak to co nejlépe udělat. Skvělá kniha.

Vítěz roku 2010 (V tomto roce přečteno 66 knih)
Larry Osborne: The Sticky Teams (Zondervan)
Lehce bych mohl říct, že čtu všechno, co Larry napíše, protože jeho moudrost, vtip, čtivost a důležitost vytváří z jeho knih vzácné učebnice pro vedoucí, které se čtou skoro jako nějaký román. Tahle kniha se týká vůdcovství a systémů a je působivě napsaná.

Vítěz roku 2009 (V tomto roce přečteno 63 knih)
Andy Stanley: The Principle of the Path (Thomas Nelson)
Při letmém prohlédnutí mých nejoblíbenějších knih za posledních 14 let je jasné, že Andy je můj nejoblíbenější autor (celkem 4 vítězné knihy). Tato kniha se věnuje rozhodování a následků rozhodnutí, a vede nás k ucelenému životu v moudrosti.

Vítěz roku 2008 (V tomto roce přečteno 72 knih)
Jim Kouzes & Barry Posner: The Leadership Challenge (Jossey-Bass)
Již několikáté vydání The Leadership Challenge dává tušit, že je to jedna z nejvlivnějších a nejpůsobivějších knih o vůdcovství, která byla kdy napsána. Pět příkladných praktik vůdcovství zůstávají stejně tak důležité dnes jako v době, kdy vyšla úplně poprvé.

Vítěz roku 2007 (V tomto roce přečteno 69 knih)
C. Peter Wagner: Your Spiritual Gifts Can Help Your Church Grow (Regal)
Pravděpodobně nejpopulárnější a masově nejrozšířenější Wagnerova kniha (z jeho více než 80 titulů) je také zároveň jeho nejvíce nápomocná. Popisuje definice téměř třiceti duchovních darů, jak je poznat a používat, a jak pomáhají místní církvi.

Vítěz roku 2006 (V tomto roce přečteno 55 knih)
Andy Stanley: Communication for a Change (Multnomah)
Pravděpodobně nejlepší kniha o kázání a veřejném projevu, kterou jsem četl. Polovina knihy je fiktivní příběh, který má sílu komunikace ilustrovat, druhá polovina jsou pak základní principy, jak mluvit poutavě tak, aby byl posluchač motivován k akci.

Vítěz roku 2005 (V tomto roce přečteno 55 knih)
Andy Stanley: The Best Question Ever (Multnomah)
První z několika Andyho knih na téma rozhodování a moudrosti popisuje základní otázku moudrosti: „Ve světle mých minulých zkušeností, současné situace a budoucích nadějí, je moudré to udělat?“ Tuto otázku jsem od té doby mnohokrát vyučoval i já.

Vítěz roku 2004 (V tomto roce přečteno 43 knih)
Bill Hybels: The Courageous Leadership (Zondervan)
Z více než 130 knih, které jsem o vůdcovství za 14 let přečetl, je tato pro pastory a vedoucí místních církví zdaleka nejlepší a nejpraktičtější. Velmi všem doporučuji, Bill se zabývá nejen vedením lidí, ale také vedením sebe sama. Vůdcovská klasika.

Vítěz roku 2003 (V tomto roce přečteno 30 knih)
Rick Warren: The Purpose Driven Life (Zondervan)
Druhá ze tří hlavních Rickových knih (The Purpose Driven Church se týkala zdravé církve, nejnovější The Daniel Plan se týká zdravého životního stylu) se zabývá zdravou spiritualitou. Ne nadarmo je to jedna z nejprodávanějších „non-fiction“ všech dob.

Vítěz roku 2002 (V tomto roce přečteno 52 knih)
George Barna: User Friendly Churches (Regal)
Velmi názorně a prakticky pojatá kniha, která měla za cíl dokázat, že církve, které se snaží sloužit lidem, které se snaží zasáhnout, rostou nejlépe. Uvnitř totiž probíhají procesy, které mají za úkol zjednodušovat a vytvářet srozumitelné prostředí.

Vítěz roku 2001 (V tomto roce přečteno 55 knih)
George Barna: The Habbits of Highly Effective Churches (Regal)
Efektivní církve, které jsou schopny získávat nové lidi a zároveň slouží stávajícím členům, mají konkrétní návyky. Barna při studiu těchto církví dochází ke zjištění, že se efektivní církve v těchto návycích shodují, popisuje, jaké to jsou a jak je pěstovat.

Vítěz roku 2000 (V tomto roce přečteno 44 knih)
John C. Maxwell: The 21 Irrefutable Laws of Leadership (Thomas Nelson)
Tohle nebyla první Maxwellova kniha, kterou jsem četl, ale zcela jistě ve mně vzbudila největší nadšení. Důkazem, že některé ze zákonů vůdcovství (například Law of the Lid) jsou i dnes považovány za vysoce účinné, je fakt, že se stále nově vydává.

Vítěz roku 1999 (V tomto roce přečteno 25 knih)
C. Peter Wagner: Leading Your Church to Growth (Regal)
První rok mého záměrného sledování četby vyhrála kniha Petera Wagnera o kvalitách církve, která roste. Základní premisou hnutí růstu církve bylo, že církev by růst měla, Wagner se ale jako jeden z prvních zabýval konkrétní rolí pastorů a starších na růst.

Když se dívám zpětně na posledních 14 let své četby, všiml jsem si, že všech 14 mých vítězů (a bude to platit i o patnáctém – blog připravuji), jsou knihy v angličtině. Není to proto, že bych nečetl v češtině, to vůbec ne. Ale žel, náš trh je malý a mnoho z těchto knih by se tu zkrátka nikdy „neuživilo“. Doufám, že aspoň některé z nich jednou v češtině uvidíme, ale mezitím mi z tohoto faktu vyplývá jediná věc: Každý křesťanský vedoucí, který to myslí se svým osobním růstem vážně, se musí anglicky (na)učit. Nejenže mu to otevře možnosti navazování vztahů a partnerství po celém světě, ale otevře se mu také ohromující množství kvalitní literatury, kterou si může sehnat a (například díky e-knihám, kindlu apod.) i za levné peníze koupit. Stojí to za to.


A ještě jedna věc na závěr. Chtěl bych povzbudit všechny pastory a vedoucí církvi v Česku, aby do svých rozpočtů přidali kolonku na vzdělávání svých klíčových dobrovolníků a vedoucích, a aby součástí těchto výdajů bylo pravidelné zásobování literaturou pro osobní i společné studium. Celá církev se bude mít lépe, když vedoucí budou pravidelní čtenáři s rozhledem a vzhledem. Naše kázání, přednášky a vyučování, naše poradenství a celá veřejná činnost a také náš vnitřní duchovní život bude mnohem silnější a lepší, když si dáme závazek soustředěné a pravidelné četby kvalitní literatury.

3 komentáře: