čtvrtek 2. ledna 2014

Mých 10 nejlepších knih roku 2013

Jako každý rok v lednu, i letos pokračuji s tradičním přehledem 10 knih, které mě nejvíce oslovily v předcházejícím roce. Podotýkám, že je to seznam knih, které jsem četl já, tedy není to reprezentativní vzorek všech knih vydaných v tomto roce. Naopak, některé přečtené knihy mohou být staršího data. Celkem jsem přečetl 74 knih (celkem 13 159 stránek), do seznamu nepočítám Bibli, kterou čtu průběžně již hodně let. Z hlediska témat jsem letos přečetl celkem 17 knih o křesťanském životě, 13 teologických, 11 o manželství, 6 historických, 6 životopisů, 5 sociologických, 4 o církvi, 4 knihy úvah a esejí, 3 o vůdcovství, 2 knihy o financích, 2 o modlitbě, a 1 román. Netradičně jsem toho nejvíce přečetl v únoru (celkem 12 knih), obvykle totiž vyhrává prosinec. Ještě dva statistické údaje o formátu a jazyku: 20 knih jsem přečetl ve čtečce kindle, zbytek v papírové verzi; 29 knih jsem četl v češtině a 45 v angličtině.

Zde je tedy můj letošní seznam podle důležitosti:

1. Rodney Stark: The Triumph of Christianity (HarperOne, 506 stran). Od amerického sociologa a historika mám knih několik, tahle je ovšem jeho opus magnum, tedy vrcholné dílo, kde na více než 500 stránkách popisuje historii křesťanské víry od doby před Kristem (svět, do kterého Ježíš přišel) až prakticky dosud, zabývá se ale především sociologickou otázkou: Jak to, že křesťanství přežilo a stále roste? Při tom všem vyvrací populární mýty o křižáckých výpravách, době temna, osvícenství, španělské inkvizici, boji s pohanstvím a dominanci křesťanství v Evropě, navíc tak činí neuvěřitelně poutavě a čtivě. Stark začal své studium křesťanství ještě jako agnostik, dnes se však kloní k víře, a to právě na základě důkazů, které při svém průzkumu objevil. Úžasná kniha.

2. Larry Osborne: Innovation's Dirty Little Secret (Zondervan, 224 stran). Jednou jsem napsal, že od Osborna stojí za to číst všechno, co píše, a tato kniha amerického pastora to zcela potvrzuje. Nebýt Starkova díla by tohle byla kniha roku, a to nejen pro čtivost a srozumitelnost světa inovací a vůdcovství, ale také pro skvělý vhled do kreativního procesu, základních postojů při řízení změn a tak dále. Myslím si, že každý lídr a vedoucí církve nebo firmy by si měl tuto knihu určitě přečíst: pomůže mu ve vytvoření inovativní kultury.

3. Ken Segall: Šíleně jednoduché (Cpress, 224 stran). Další klasika vůdcovství a marketinku. Segall léta pracoval jako kreativec pro Apple (byl to on, kdo „vynalezl“ malé „i“ před iMacy, iPody, iPady, iPhony atd), ale také pro další počítačové firmy, takže si může dovolit srovnání, co v marketinku odlišuje Apple od ostatních: přísná disciplína jednoduchosti. (Mým oblíbeným příběhem je jak Steve Jobs „mlátil“ lidi holí jednoduchosti.) Z popisu firmy se kniha vyloupne do učebnice marketinku a kterýkoliv pastor nebo vedoucí, který touží po tom, aby jeho organizace byla jednoduchá a efektivní, by si měl přečíst tyto nápady a postřehy. Při četbě jsem si uvědomil, proč je pro Element jednoduchost tak zásadní a povzbudilo mě to si tuto naši hodnotu nejen udržet, ale i posilnit.

4. Pavel Hejzlar: Dva přístupy k Božímu uzdravení (Emet, 265 stran). Určitě nejlepší kniha o teologii uzdravování, kterou jsem kdy četl. Na rozdíl od mnoha jiných knih o uzdravení jde Hejzlar mnohem dále než k obvyklému popisu, jak se modlit za nemocné: popisuje výchozí teologické vlivy na několik směru uzdravení, ať už v prostředí letničním, charismatickém, hnutí víry nebo katolickém. Krásně vystihuje vzájemné ovlivňování těchto směrů i jejich vymezování se proti sobě. Na české poměry je toto kniha ojedinělá a velmi důležitá. Po přečtení si uvědomíte, že nestačí jen říct, že věříme v Boží uzdravení. To totiž může znamenat mnoho věcí. Hejzlar popisuje jaké a v jakém kontextu.

5. Joseph Ratzinger: Ježíš Nazaretský: Prolog + 1. díl (Barrister a Principal, 127+270 stran). Bývalý papež Benedikt XVI napsal strhující třídílné teologické dílo o životě Ježíše. Zatím jsem nepřečetl 2. díl (a tedy vlastně třetí a poslední – prolog byl totiž původně napsán jako poslední část, nicméně se zabývá narozením Ježíše a oběma původním dílům chronologicky předchází), i tak je tato (dvou)kniha na mém seznamu, protože se jedná o katolickou christologii v tom nejlepším světle. Pro nás, evangelikály, je zajímavé číst tuto knihu i pro důrazy, kterých si ve svých výkladech někdy všímáme méně. Ratzingerovo dílo rozhodně patří k tomu lepšímu, co jsem o Ježíši v posledních letech četl.

6. Rob Bell: What We Talk About When We Talk About God (HarperOne, 211 stran). Kontroverzní americký kazatel napsal další knihu, která nutí člověka přemýšlet a hloubat. Tentokrát se podíváme do kosmu i na molekuly, abychom našli důvody, proč mluvíme o Bohu, a kdo to vlastně je. Zajímavá kniha, zvláště když Bella nějakou dobu sledujete. Skvělým doplněním je si přečíst knihu Jamese Wellmana Rob Bell and a New American Christianity, která jeho život popisuje a zabývá se i Bellovým myšlením a formováním idejí. Wellmanova kniha se jen těsně na můj seznam Top 10 knih nedostala.

7. Larry Crabb: Modlitba: Důvěrný rozhovor s Bohem (Návrat domů, 224 stran). Crabb byl první křesťanský psycholog, od kterého jsem kdy něco četl. Jeho kniha o modlitbě je právě proto možná tak jiná než většina jiných – je osobnější, nemá v sobě zakořeněný patos obviňování z nedostatku modlení se, kterým tolik trpí knihy psané „profesionálními“ modlitebníky. Crabbův důraz je na vztah s Bohem, ne na samotnou modlitbu, a právě tento důraz modlitbu občerstvuje a dává ji rozměr radosti a potěšení.

8.  Lee Grady: 10 Lies the Church Tells Women (Charisma, 220 stran). Grady byl dlouhá léta šéfredaktorem časopisu Charisma, a střízlivým hlasem v charismatické církvi. Neméně proslulá je jeho práce na obhajobě služby a postavení žen v církvi. V této knize se zabývá obvyklými poučkami na adresu žen, které v mnoha církvích jdou slyšet a s gustem je vyvrací. Jako doplnění si k této knize můžete přečíst také další Gradyho knihy 25 Tough Question About Women and the Church a 10 Lies Men Believe.

9. Steven Stosny & Patricia Love: Jak beze slov zlepšit své manželství (Návrat domů, 216 stran). Nenápadná kniha z produkce Návratu však obsahuje mnoho skvělých průzkumů, statistik a příběhů, které pomohou každému, kdo své manželství chce zlepšit, nebo všem, kteří manželským párům slouží poradenstvím nebo podporou.

10. Philip Yancey: Christians and Politics: Uneasy Partners (Vook, 26 stran). Rozsahem malá kniha, která navíc vyšla jen jako e-book, ale obsahem velmi důležitý pohled na to, jak by se křesťané měli chovat k politice a politikům. Velmi podnětné a škoda, že to v češtině nevyšlo před loňskou prezidentskou volbou, která křesťany tak rozdělila.

Není to vždy jednoduché vybrat jen 10 knih ze zhruba 70, které každý rok čtu. Doufám ale, že tyto knihy budou pro vás inspirací, co byste si třeba mohli přihodit na svůj seznam literatury. Už teď se těším na všechny knihy, které přečtu v tomto roce.

Jaká byla vaše kniha roku, kterou jste v roce 2013 přečetli? A co byste mi doporučili přečíst v dalším roce?

Na závěr pro zajímavost přehled medailistů ze všech patnácti ročníků mé ankety od doby, co jsem začal svou četbu cíleně sledovat.

2013
1. Rodney Stark: The Triumph of Christianity (HarperOne)
2. Larry Osborne: Innovation's Dirty Little Secret (Zondervan)
3. Ken Segall: Šíleně jednoduché (Cpress)

2012
1. Andy Stanley: Deep and Wide (Zondervan)
2. Patrick Lencioni: The Advantage (Jossey-Bass)
3. Tim Keller: Králův kříž (Biblion)

2011
1. Henry Cloud: Neccessary Endings (Harper Business)
2. Andy Stanley: Enemies of the Heart (Multnomah)
3. John Eldredge: Beautiful Outlaw (FaithWords)

2010
1. Larry Osborne: The Sticky Teams (Zondervan)
2. George W. Bush: Decision Points (Century)
3. Andre Agassi: Open (Kopf)

2009
1. Andy Stanley: The Principle of the Path (Thomas Nelson)
2. Geoff Surratt: 10 Stupid Things that Keep Church from Growing (Zondervan)
3. Christopher Witt: Real Leader Don't Do Powerpoint (Crown)

2008
1. Jim Kouzes & Barry Posner: The Leadership Challenge (Jossey-Bass)
2. Craig Groeschel: It (Zondervan)
3. Bill Hybels: Just Walk Across the Room (Zondervan)

2007
1. C. Peter Wagner: Your Spiritual Gifts Can Help Your Church Grow (Regal)
2. Michael Duduit: Preaching with Power (Baker)
3. Elmer Towns, Bird, Stetzer: 11 Innovations in Today´s Church (Regal)

2006
1. Andy Stanley: Communication for a Change (Multnomah)
2. Craig Groeschel: The Confessions of a Pastor (Multnomah)
3. Larry Crabb: Rozbité sny (Návrat domů)

2005
1. Andy Stanley: The Best Question Ever (Multnomah)
2. Mishka Assayas: Bono: in conversation (Riverhead)
3. John C. Maxwell: Winning with People (Thomas Nelson)

2004
1. Bill Hybels: The Courageous Leadership (Zondervan)
2. Andy Stanley: Seven Practices of Effective Ministry (Multnomah)
3. C. Peter Wagner: Churchquake (Regal)

2003
1. Rick Warren: The Purpose Driven Life (Zondervan)
2. George Barna: Grow Your Church from the Outside In (Regal)
3. Bill Hybels: Courageous Leadership (Zondervan)

2002
1. George Barna: User Friendly Churches (Regal)
2. Ted Haggard: The Life Giving Church (Regal)
3. Ralph Moore: Starting a New Church (Regal)

2001
1. George Barna: The Habbits of Highly Effective Churches (Regal)
2. C. Peter Wagner: Acts of the Holy Spirit (Regal)
3. Philip Yancey: Nekončící milost (Návrat domů)

2000
1. John C. Maxwell: 21 Irrefutable Laws of Leadership (Thomas Nelson)
2. C. Peter Wagner: Churchquake (Regal)
3. Larry Crabb: Uvnitř (Návrat domů)

1999
1. C. Peter Wagner: Leading Your Church to Growth (Regal)
2. Bill Hybels: Honest to God (Zondervan)

3. Jaro Křivohlavý: Sdílení naděje (Návrat domů)

Žádné komentáře:

Okomentovat