čtvrtek 3. července 2014

Moje nejoblíbenější knihy o Kristu

Několik přátel se mě u příležitosti série LifeSaver ptalo, co jsou moje nejoblíbenější knihy o Kristu. V angličtině (to je můj hlavní studijní jazyk) je samozřejmě výběr mnohonásobně větší a pestřejší, ale i v češtině najdeme několik hodně zajímavých kousků. Najdeme skvělé knihy, ale také úplný brak. Řekl bych, že těchto pár knih mi přišlo asi jako nejlepší. 

John Eldredge: Nádherný psanec (Návrat domů). Když jsem se připravoval na sérii Portréty, přečetl jsem hodně knih o Ježíši. Tahle z nich byla zdaleka nejlepší, byť se v jeden moment Eldredge neubránil zvednutému kárajícímu ukazováčku. Nicméně, konečně pohled na Ježíše tak, jak v něj sám věřím.

Timothy Keller: Králův kříž (Biblion). Keller je jedním z nejvlivnějších pastorů a myslitelů současnosti. Králův kříž je bezpochyby jedna ze tří nejlepších knih o Kristu, které jsem kdy četl a už jsem ji doporučil desítkám lidí. Velmi hluboké a extrémně čtivé.

Lee Strobel: Kauza Kristus (Návrat domů). Bývalý novinář a ateista pojal svou sérii knih „Kauza“ jako novinářské hledání odpovědí na nejčastější otázky. V Kauze Kristus se dívá poutavě skrze rozhovory s mnoha odborníky na osobu Ježíše Krista. Škoda, že čtvrtý díl série (The Cause for the Real Christ) v češtině již nevyšel, zabývá se totiž podrobně historickou věrohodností Ježíšova příběhu a Kauzu Kristus vhodně doplňuje.

Philip Yancey: Ježíš, jak jsem jej neznal (Návrat domů). Yancey je velmi čtivý autor a tak není divu, že od něj v češtině vyšla celá řada knih (i když se jejich přísun v poslední době zastavil). Toto je legendární kniha popisující nový pohled na Ježíše a jeho charakter.

Joseph Ratzinger: Ježíš Nazaretský: 3 díly (Barrister a Principal). Bývalý papež Benedikt XVI napsal strhující třídílné teologické dílo o životě Ježíše. Jedná se o katolickou christologii v tom nejlepším světle. Pro nás, evangelikály, je zajímavé číst tuto knihu i pro důrazy, kterých si ve svých výkladech někdy všímáme méně.

Jakou skvělou knihu o Kristu jste četli v češtině kromě těchto zmíněných?

UPDATE 29.7.
Od napsání blogu jsem četl ještě jednu knihu, která by si tady zasloužila přidat. Jedná se o:

Thomas Cahill: Vytoužené dávnověké pahorky (Pargma). Cahill vydává postupně svou sérií o několika klíčových událostech světových dějin. Nejméně tři díly jsou pro křesťany velmi zajímavé: "Jak Irové zachránili civilizaci" pojednává o svatém Patrikovi a jeho apoštolské službě, "Dary Židů" skvěle popisují příběh Abraháma a proč je pro nás dnes tak zásadní věta Abrahám vyšel. "Vytoužené dávnověké pahorky" pojednávají o světě, do kterého přišel Ježíš a jaký zanechal po svém odchodu. Dost zajímavé.

2 komentáře:

  1. Stanley Horton: Systematická teologie (9. kapitola se jmenuje "Pán Ježíš Kristus")

    OdpovědětVymazat
  2. Šlo by jistě jmenovat mnoho systematických teologií :)
    Z knížek mám moc rád Richarda Wurmbranda a jeho knížku Vítězná víra, kde poutavě uvádí do života s Kristem. Za zmínku jistě stojí David Flusser - Ježíš s jeho židovským pohledem a jako oddech jistě životopis od Johna Pollocka - Ježíš. Jednoduše uvádí do děje a souvislostí.

    OdpovědětVymazat