čtvrtek 14. července 2011

Proč je X-LARGE jen jeden týden?

Nazdar přátelé z X-LARGE,

každoročně ve svých hodnoceních píšete, že byste si přáli XL delší, třeba dva týdny. Snažíme se postupně vycházet vstříc, vždyť původně končil už v pátek. Přidali jsme sobotu, letos dokonce ještě sobotu před XL jako mini:XL párty, je možnost navštícit Element na obou koncích v neděli. V budoucnu možná někteří lidé z týmu zůstanou o pár dní déle, a budou k dispozici k neformálnímu času, pokecům, atd. Přesto dostáváme každý rok otázky, jako tuhle, kterou jsem dostal dneska:

"Ahoj Lukáši, chtěl jsem se tě zeptat jestli by nešlo udělat x-large trochu delší, místo 1 týdne třeba 2. Vždyť většina táborů trvá třeba i 3 týdny tak proč by měl x-large trvat jen 1 týden?"

Takže, tady je odpověď. Je to velmi jednoduché a prosté. Za prvé, XL není běžný tábor, ale příměstský kemp. Za druhé, kdyby to trvalo v tomto formátu déle, cena by byla na jednoho tak 5000 a více, protože dneska ji hodně dotujeme (a z naší strany už víc nevyždímáme, pronájmy by byly ale dvojnásobné atd.). Za třetí, neměli bychom tam Američany, alespoň ne v počtu, jako dnes. Ten důvod je jednoduchý: v USA si lidé berou dovolenou většinou týden, maximálně dva, a lidi, kteří přijedou na XL, si většinu z celoroční dovolené berou na to, aby tu byli. Proto si toho tolik vážíme. Navíc si všechno platí (letenky, náklady plus já je taky kasíruju do rozpočtu XL), a kdyby to trvalo déle, přijet by mohli jen studenti, ti by zase ale neměli peníze, takže by přijelo třeba 4-6 Amíků a ne 16 jako letos.

Navíc se to týká i lidí z Element týmu. Většina z nás si také bere dovolenou a dát tomu dva týdny znamená, že bychom měli mnohem méně lidí, kteří by nám pomáhali. Takže, je to sice každoroční evergreen, ale 6 dní, plus navíc miniXL a dvě neděle, to je zhruba maximum. Možná někdy zůstanou někteří o pár dní déle mimo program, ale víc asi čekat nemůžeš. Kromě toho je nejlepší přece skončit v nejlepším, ne? Aspoň se těšíme všichni na další rok nebo na další akce v průběhu roku. A to taky stojí za to.

Žádné komentáře:

Okomentovat