úterý 1. ledna 2013

Mých 10 nejlepších knih roku 2012


Jako každý rok okolo Silvestra, i letos pokračuji s tradičním přehledem 10 knih, které mě nejvíce oslovily v předcházejícím roce. Celkem jsem přečetl 67 knih, do seznamu nepočítám Bibli, kterou čtu průběžně již hodně let. Z hlediska témat jsem letos přečetl celkem 13 sociologických knih, 13 teologických, 10 o křesťanském životě, 8 o církvi, 7 o vůdcovství, 6 knih úvah a esejí, 3 knihy o financích, 2 o manželství, 2 romány a 2 životopisy, a 1 knihu dějin. Tradičně jsem toho nejvíce přečetl v prosinci, kdy na to mám také nejvíce času, ale každý měsíc jsem přečetl alespoň tři knihy. Ještě dva statistické údaje o formátu a jazyku: 15 knih jsem přečetl ve čtečce kindle, zbytek v papírové verzi; 22 knih jsem četl v češtině, 2 ve slovenštině a 43 v angličtině.

Zde je tedy letošní seznam podle důležitosti:

1. Andy Stanley: Deep & Wide (Zondervan). Není žádným tajemstvím, že North Point v Atlantě je pro Element vzorovou církví. Když jsme v roce 2003 Element založili s posláním „srozumitelné církve, která rozumí lidem“, hledali jsme církev, která by to dělala podobně a byla přitom mnohem dál, a od které bychom se mohli učit jako od svého primárního modelu. Učit se totiž můžete od kohokoliv, ale když najdete organizaci s podobnou kulturou jako je ta vaše, pak učení probíhá velmi koncentrovaně a efektivně. Nemusíte totiž „překládat“ principy, které se učíte, do „jazyka“ své organizace. North Point jsem „objevil“ díky Durwoodovi Sneadovi, misijním pastorovi NP, někdy na podzim 2004 na nějakém malém setkání kdesi v Maďarsku. Od té doby jsme v NP byli mnohokrát, jejich lidé navštívili nás a jsme velmi rádi za jejich přátelství. V Deep & Wide popisuje zakladatel a hlavní pastor NP Andy Stanley celý příběh jejich církve a co formovalo jejich základní hodnoty. Tato kniha je nezbytná učebnice pro všechny, kdo chtějí budovat církev pro lidi, kteří nemají rádi církve. Moje kniha roku.

2. Patrick Lencioni: The Advantage (Jossey-Bass). Patrick patří mezi moje nejoblíbenější řečníky na Willow Creek Leadership Summitu, kde jsme ho měli v roce 2011 i 2012. Patrick píše většinou vymyšlené příběhy, na kterých ilustruje vůdcovské principy, ale toto je první „klasická“ kniha založena na principech organizačního zdraví. Tuto knihu považuji za povinnou literaturu pro lídry všeho druhu, ale především pro hlavní vedoucí organizací. Někomu možná bude kniha připadat příliš technická, ale já jsem si v ni doslova rochnil. Myslím si, že mnoho, mnoho principů ukradnu pro své vlastní vyučování vedoucích.

3. Timothy Keller: Králův kříž (Biblion). Tim Keller je jedním z nejvlivnějších pastorů a myslitelů současnosti a během krátké doby je to již třetí kniha od něj v češtině. Králův kříž je bezpochyby jedna ze tří nejlepších knih o Kristu, které jsem kdy četl a už jsem ji doporučil desítkám lidí. Velmi hluboké a extrémně čtivé. Až vyrostu, tak bych si přál umět takhle psát.

4. John C. Maxwell: The 5 Levels of Leadership (Thomas Nelson). John je jeden z mých nejčtenějších autorů (tohle byla celkem 32. kniha, kterou jsem od něj přelousknul), a nutno říct, že tohle je jedna z jeho úplně nejlepších knih, přestože téma je jedno z jeho nejstarších (na téma 5 úrovní vůdcovství přednášel již na konci osmdesátých let). Opravdu skvělá kniha, kterou jsem koupil všem hlavním vedoucím v Elementu. Mimochodem, během roku vyšla také v češtině, což je úplně bezvadné pro ty, kteří anglicky tolik nezvládají.

5. Dan a Chip Heathovi: Proměna (Jan Melvil). Další kniha, kterou jsem pořídil celému LeadTeamu Elementu. Celý podzim jsme ji na naších setkáních probírali, protože bratři Heathové se zabývají motivací lidí ke změnám. Pro ty, kteří vedou lidi k proměněnému životu je toto výborná volba na studium.

6. John Ortberg: Who is this man? (Zondervan). Jedna z nejoblíbenějších přednášek na letošním Willow Summitu byla právě na téma této knihy. A je to tak výjimečná kniha, že podobně jako my v Elementu i mnoho dalších církví po světě pořádalo série přednášek na téma Kdo je ten muž? Skvělá kniha o historickém dopadu Ježíšova příběhu, poselství i příkladu na náš svět.

7. Thomas Hylland Eriksen: Syndrom velkého vlka (Doplněk). Tuto knihu jsem objevil vcelku náhodně když jsem si kupoval jinou knihu ve svém oblíbeném hradeckém knihkupectví. Zaujala mě a tak jsem si ji pořídil, a prakticky hned přečetl. Eriksen dokazuje, že blahobyt nikoho neudělá šťastnějším, protože to co potřebujeme více než cokoliv jiného, je naděje. A taky mě zaujala jeho tvrdá kritika moderních ateistických fundamentalistů, o kterých píše, že se za ně stydí, přestože sám je nevěřící. Zajímavá sociologická kniha norského profesora sociální antropologie.

8. Roger E. Olson: Evangelikálové (Návrat domů). Krátký spisek na téma historie a základních hodnot evangelikálního hnutí, včetně přehledu vlivných teologů. Čte se to jedním dechem a každý vedoucí české církve by měl tuto knihu znát. Jedna z učebnic letošního ročníku Element:LABS.

9. James Hesket: The Culture Cycle (FT Press). Toto byla asi nejužitečnější kniha pro mou závěrečnou magisterskou práci na Alphacrucis College, kde jsem letos v květnu graduoval, a která se týkala nastavení organizační kultury nově vzniklé církve. Podobný typ knihy jako The Advantage od Lencioniho, možná proto se mi to tak líbilo.

10. David Murrow: Why Men Hate Going to Church (Thomas Nelson). Murrow vysvětluje, proč církve zasahují efektivně tak málo mužů, a v čem spočívá nebezpečí feminního pohledu na církev. Trochu kontroverzní kniha, která však povzbudí k diskusi a přemýšlení. A pro mě osobně byla velmi užitečná kapitola o Ježíši jako Lvu a Beránku, kterou jsem použil v sérii přednášek Kdo je ten muž? v Elementu.

Není to vždy jednoduché vybrat jen 10 knih ze zhruba 70, které každý rok čtu. Doufám ale, že tyto knihy budou pro vás inspirací, co byste si třeba mohli přihodit na svůj seznam literatury. Už teď se těším na všechny knihy, které přečtu v tomto roce.

Jaká byla vaše kniha roku, kterou jste v roce 2012 přečetli? A co byste mi doporučili přečíst v dalším roce?

3 komentáře:

  1. Dobrý den.
    Děkuji za Váš seznam knih
    Rád bych Vám doporučil knihu: "7 návyků skutečně efektivních lidí" od Stephen R. Covey.
    Dále bych se chtěl zeptat, jestli jste slyšel či četl něco od Ivo Tomana a jaký máte na něj názor. Je to velmi kontroverzní motivační řečník.
    Děkuji.
    Michal Schulz
    michal.policka@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den Michale, díky za tip, 7 návyků jsem již přečetl. Co se týče Ivo Tomana, jméno jsem slyšel, ale nikdy jsem od něj nic nečetl. Proč je považován za kontroverzního řečníka?

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, Ivo Toman je jistě docela zajímavá osobnost a spoustu jeho přednášek najdete v audiopodobě na uloz.to. Nedávno ale v televizním rozhovoru prohlásil, že z hlediska motivace je Bible tou nejhorší knihou, jakou kdy viděl. Nevím, jestli jí četl.


    Z vašeho seznamu knih znám zatím jen Králův kříž. Právě ho digitalizuji, aby byl dostupný pro nevidomé čtenáře. Jsem asi v polovině a moc se mi líbí. Knížkou, která mě hodně zasáhla, byla loni Chatrč od Williama Donalda Younga. Je to krásný rozhovor věřícího otce, kterému někdo unesl a zavraždil dceru, s Bohem. Zejména věta: „I kdybys byl jen jediný na světě, zemřel bych za tebe!" mě dostala.

    Milujeme s Markétou knížky! Jsme oba těžce zrakově postižení a tak denně chválíme Pána za techniku, která nám umožňuje číst. Většinu knih si naskenujeme, opravíme chyby v rozpoznaném textu a ten pak převedeme do MP3. Soubory txt nebo doc pak posíláme knihovně Braillnet, odkud si je mohou stahovat další nevidomí uživatelé. Zaměřili jsme se zejména na křesťanskou literaturu, protože je málo těch, kdo ji zpracovávají. Budu tedy velmi rád, když zde budete doporučovat další zajímavé tituly!

    Na čtení v Angličtině si opravdu netroufám, vše ostatní se pokusím sehnat. Mějte se hezky a Bůh vám žehnej!

    OdpovědětVymazat