pátek 15. dubna 2011

Extrémní život: Ne já, ale Bůh

Josefa jsme opustili v okamžiku, kdy si na něj po dlouhých dvou letech vzpomněl číšník. Genesis 41:9: Tehdy k faraonovi promluvil vrchní číšník: "Musím dnes připomenout své prohřešky. Tady přichází velké TEHDY, zvláště pokud jsi Josef. Číšník připomněl faraovi, že před dvěma lety ho poslal do vězení, a tam v tom vězení se mu stala taková zvláštní věc. Měl tam sen společně s pekařem, a byl tam nějaký hebrejský vězeň, který jim oběma sen správně vyložil. Tak si říkám, že ten chlapík z vězení by mohl pomoci i tobě. Genesis 41:14-15: Farao si tedy dal Josefa zavolat. Spěšně ho vytáhli z jámy, a když se oholil a převlékl si šaty, přišel k faraonovi. Ten Josefovi řekl: "Měl jsem sen a nikdo ho neumí vyložit. Slyšel jsem však o tobě, že jakmile uslyšíš sen, vyložíš ho."

Tohle je moment štěstí, tohle je životní chvíle, tohle je moment, který ho může zachránit. Tohle je opravdový kousek, tohle je povýšení, tohle je možnost, tohle je ta vysněná práce, tohle je to, po čem jsi vždycky toužil. Tohle není chvíle na hry, tohle je chvíle, kterou bys neměl pokazit, protože druhou šanci už možná nikdy nedostaneš. Teď není čas na upřímnost, teď je čas na chycení příležitosti. Proč jsme v těchto situacích tak často jinými, než doopravdy jsme? Co by ale udělal někdo, kdo si je jistý, že Bůh je s ním, právě v téhle situaci. Situaci, kdy je úspěch před tebou na dlani. Co uděláš pak?

Genesis 41:16: Josef faraonovi odpověděl: "Ne já, ale Bůh dá faraonovi příznivou odpověď!" Já to nedokážu, sorry. Ale Bůh je schopný! Načež si všichni řekli: Ach jo… Copak ti nikdo neřekl, že farao je Bůh? Copak ti nikdo neřekl, že my tady o Bohu nemluvíme? Copak jsi zapomněl, odkud jsi právě teď přišel? Nestrávil jsi snad posledních 13 let v otroctví a v base? To je ten tvůj Bůh? To je způsob, jak s touto situaci jednat? Farao nemá co ztratit a Josefovi sen řekl.

Genesis 41:25: Josef tedy faraonovi řekl: "Faraonův sen je jeden a tentýž. Bůh faraonovi oznámil, co se chystá učinit… Vše bude skvělé po 7 let, ale pak přijde 7 let chudoby a recese. Genesis 41:32: A že byl ten sen faraonovi dvakrát zopakován, znamená, že ta věc je u Boha jistá a Bůh ji brzy vykoná. Co si asi říkali faraonovi poradci? Navíc Josef začne místo vykládání snů dávat rady. Farao, poslouchej, dám ti radu, co s tím můžeš dělat. Tohle dělají mužové a ženy, když jsou v těžkých situacích, kdy jim jde o život, protože jsou si jistí, že Bůh je s nimi. Josefův život je v Božích rukou, ne v rukou faraa. Genesis 41:33-34: Nechť tedy farao vybere rozvážného a moudrého muže a ustanoví ho nad egyptskou zemí. Nechť farao začne jednat. Ať ustaví nad zemí úředníky a během těch sedmi let hojnosti vybírá pětinu úrody egyptské země. Farao poslouchá, protože v Josefovi vidí něco, co viděl Putifar, co viděl vězeňský dozorce.

Genesis 41:37-42: Faraonovi i všem jeho služebníkům se ten návrh líbil. Farao to probíral se svými služebníky: "Cožpak najdeme někoho, v kom by byl Boží Duch jako v něm?" Farao tedy oslovil Josefa: "Jelikož ti Bůh dal poznat toto vše, nikdo nebude tak rozvážný a moudrý jako ty! Ty budeš správcem mého domu a všechen můj lid se podrobí tvým rozkazům. Sám tě budu převyšovat jen trůnem." Potom farao Josefovi řekl: "Hle, ustanovuji tě správcem nad celou egyptskou zemí!" Je to vůbec možné? Ano, pokud se budeš chovat jako ten, kdo si je jistý, že Bůh je s ním. Nemáš vůbec představu, co s tebou Bůh může udělat, pokud budeš na něm záviset! Zatím ses poměřoval jen s lidmi okolo, ale nemáš představu, co s tebou udělá Bůh, když mu budeš věřit. Genesis 41:46: Když stanul před faraonem, králem Egypta, bylo Josefovi třicet let.

Stejný Bůh, stejná odpověď. Josef nedovolil, aby ho životní tragédie odvedly od Boha, ale stejně tak nedovolil životnímu úspěchu, aby ho odvedl od víry v Boha a závislosti na něm. Test prosperity je mnohem těžší projít než test tragédie. Mnoho lidí se stane následovníky Boha ve vězení, ale jen málo v momentech životních úspěchů. Jak ovšem budeš žít v okamžicích úspěchu jako ten, kdo si je plně jistý, že Bůh je s tebou? Možná ti pomohou tyto tři věci, co můžeš udělat.

Za prvé, vyjádři svou závislost veřejně. Josef veřejně vyznává svou víru v Boha v situaci, kdy se to nemá. Můžeš ve své situaci prolomit mlčení a vyznat svou víru? Za druhé, buď zaměřený na druhé. Josef svou moc a své dary využíval pro jiné lidi. Znovu a znovu vidíme v jeho příběhu, že své schopnosti využíval pro požehnání jiným. Žil životním stylem štědrosti, ať už měl hodně nebo měl málo. Jeho štědrost totiž nespočívala v množství, kolik měl, ale ve víře, že Bůh je s ním, a tak se Josef podle toho choval. Za třetí, zabuduj si památníky do svého života. To je způsob, jak se ujistit, že navždy víš, kdo jsi, odkud pocházíš a kam jdeš. Josef to udělal tak, že dal svým dětem unikátní jména: Genesis 41:51-52: Josef dal prvorozenému jméno Manases, Zapomnění, neboť řekl: "Bůh mi dal zapomenout na všechno mé strádání, na celý můj otcovský dům." Druhému pak dal jméno Efraim, Plodnost, neboť řekl: "Bůh mě v zemi mého trápení učinil plodným." Tyhle milníky způsobily, že si byl jistý, odkud pochází a kam jde.

V momentech úspěchu jsme v situaci, kdy je jednoduché zapomenout. Ale pokud chceš, abys prošel testem úspěchu, pak musíš udělat to, co by udělal kdokoliv ve tvé situaci, který by si byl jistý, že Bůh je s ním. Co jsou tvé milníky? Jsi zaměřený na druhé? Dáváš najevo veřejně, že to není o tobě, ale o Bohu? Přemýšlíš, jak svou víru můžeš žít ve své škole a ve své práci? Co by udělal někdo, jako ty, kdyby si byl jistý, že Bůh je s ním?

Žádné komentáře:

Okomentovat