pátek 20. května 2011

Stvoření a evoluce: Skutečně máme jen tyhle dvě možnosti?

Pamatuji se, jak na jednom ze setkání vedoucích Elementu někdo navrhl, že bychom měli v církvi více mluvit na téma stvoření. Což o to, téma je to důležité a zajímavé, ale z naší tehdejší diskuse vyplynulo, že ačkoliv všichni přítomní věříme ve stvoření, nikdo z nás mu nevěří úplně stejně. Na první pohled (alespoň pro většinu lidí) tady máme jen dva krajní a neslučitelné názory: jedním z nich je v ateistickém Česku populární evoluční teorie prostou náhodou, která je pro křesťany nepřijatelná z toho důvodu, že přímo popírá jakékoliv duchovno, a tudíž i Boha, a z člověka dělá jen inteligentní zvíře. Na druhé straně spektra je víra, že svět vznikl v šesti dvaceti čtyř hodinových dnech před několika tisíci lety, což je zase nepřijatelné pro všechny ateisty, agnostiky, hledající a ty, kteří s oblibou ukazují důkazy stáří země.

Dá se ale věřit ještě něčemu jinému? Třeba, že Země skutečně stará je a prošla nějakým vývojem, ale přitom je zázračně stvořená? Hezky to popsal film HOME, na kterém jsme s Ditou před nějakou dobou byli. Na jedné straně se ve filmu mluví o miliardách let délky existence světa, ale pomalu v každé druhé větě tam vypravěč říká, že život na Zemi je zázrak. Na to se v následující sérii zamyšlení tady na blogu budu chtít podívat.

Jedním z největších oříšků pro nevěřící lidi ohledně jejich víry je konflikt mezi vědou (často reprezentovanou „jistou“ evoluční teorií) a vírou (která přiznává ústřední roli Stvořiteli). Konflikt je někdy v médiích, mnohými vědci, a žel i mnohými křesťany podáván jako nesmiřitelný souboj mezi evolucí prostou náhodou a stvořením v šesti 24 hodinových dnech před zhruba 6000 lety. Zatímco vědci a novináři označuji křesťany za tmáře, kteří neberou v úvahu vědecké důkazy z geologie nebo biologie, křesťané zavile válčí za stvoření způsobem, ze kterého téměř čiší nenávist k vědě jako takové. Přitom obě strany opomíjejí fakt, že věda se rozvinula díky křesťanství, a většina velkých vědců minulosti byla křesťany, kteří měli touhu poznat mechanismus fungování Božího stvoření. Konflikt je to ale zbytečný, pokud uvážíme, že neexistují jen tyto dva krajní názory, ale mezi nimi existuje ještě mnoho názorů mezi nimi.

Namátkou bychom mohli jmenovat tyto názory (od jedné strany ke druhé): Evoluce náhodou, Bohem řízená evoluce, Genesis jako alegorie, Pohled literárního rámce, Teorie mezery, Teorie staré země, Teorie mladé země.

Zcela jistě, pokud jsme křesťany, odmítáme evolucí prostou náhodou (tedy bez příčiny), protože ta nedává žádný důvod k Boží existenci, ale tato evoluční teorie je dnes více či méně překonána vírou ve Velký třesk, rozpínání a smršťování vesmíru a vnímání času jako konečné veličiny. Křesťané tedy ve spektru možností věří v některou z teistických verzí stvoření, tedy věří, že osobní a transcendentní Bůh je Stvořitelem. Odmítají materialismus a naturalismus, který popírá stvořitele; panteismus, který popírá oddělení Boha a světa; panenteismus, který tvrdí, že svět i Bůh jsou oba věční; a polyteismus, který popírá existenci jednoho Stvořitele. Nicméně se lišíme ve víře, jak chápat Genesis 1, a jak se postavit k moderním důkazům vědy.

Mezi nejvlivnější křesťanské teorie tedy patří teorie mladé země, která tvrdí, že svět byl stvořen během šesti dvacet čtyř hodinových dní před několika tisíci lety. Další je teorie staré země, která dává důraz na to, že slovo „den“ v Genesis se dá chápat i jako období nebo epocha, díky čemuž věří, že země je skutečně stará několik miliard let. Třetí pohled křesťanů je teorie mezery, která vyznává velkou mezeru událostí mezi prvním a druhým veršem knihy Genesis. Díky této mezeře času je ohledně délky trvání země konzistentní jak s teorií mladé, tak i staré země. Čtvrtý pohled je teorie literárního rámce, která zdůrazňuje poselství Genesis, ne její chronologický popis událostí.

V následujících dnech počínaje pondělkem, se vždy podíváme na jeden z těchto čtyřech názorů, a ukážeme si důkazy, proč je tento názor pro křesťany přijatelný. Na závěr si to pak shrneme. Přeji pěkné počtení a těším se na vaše příspěvky.

4 komentáře:

  1. Podle mého názoru, promiňte mi, jestli bude podle Bible nesprávný - nejsem v ní ještě moc znalá, Bůh řídil veškerý vývoj. Nejprve tvořil buňky, poté plankton....opice až stvořil lidi a tím skončil, protože se mu člověk zdál dost dokonalý. Mezitím uběhla dlouhá, dlouhá doba, posouval kontinenty a hrál si s planenou, jak se mu líbilo...( Poté mě napadá otázka: Skončil s tím už?) Nevím, jestli je někde řečeno, jak dlouho lidsko tvořil. Samožřejmě, nejprve vytvořil Adama a Evu, když se mu to zdálo dobré a v jeho zkoušce obstáli, stvořil ostatní. Nejsem si moc jistá zda jsme všichni potomci těchto dvou? To by jim muselo dát opravdu velkou práci! Navíc, jak dlouho to muselo trvat než jich bylo aspon 1000? No, asi jsem narazila, vzpomněla jsem si na Noemovu archu...

    Chtěla bych slyšet, co si o tom myslíte ostatní. Jak se liší vaše myšlenka od mé?

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den. To, co jste popsala, může být teorie Bohem řízené evoluce, ale také teorie staré země (o ní si povíme více v úterý tady na blogu). Všechny čtyři názory, které si postupně od pondělí tady vyložíme, jsou obhajitelné z Bible. Nicméně, příběh stvoření z Genesis dává trochu jinou posloupnost, například tvoření nezačíná buňkami, ale na pusté planetě začíná oddělením tmy od světla, pokračuje přes oddělení vod od oblohy a pokračuje se souší a vegetací. Každopádně, doufám, že si všechny názory příští týden v klidu přečtete a uděláte si vlastní názor, čemu ohledně biblické zprávy o stvoření věříte. Díky za reakci!

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, velmi se mi Váš článek líbí.
    Já se na to dívám tak, že bůh všechno opravdu stvořil během šesti dnů (1.protože nevím o místě, kde by se v Bibli psalo o nečem, ale myslelo se něco jiného, 2.Bůh dokáže cokoliv) a taky věřím, že to, co bůh stvořil, mělo svůj přirozený vývoj.
    Bůh musel stvořit přírodní zákony jako např. gravitaci, abysme byli přitahováni k zemi a nespadli z ní :-). Přirozený vývoj člověka, růst rostlin, a určitě i pohyb litosférických desek.
    Každopádně jsem zvědavá, co napíšete dále.

    OdpovědětVymazat
  4. Vrelo odporúčam túto knihu:
    "Třikrát evoluce versus stvoření" http://www.kmspraha.cz/knihkupectvi/veda-a-vira/12643
    Je náročná a nedá sa prečítať na jeden nádych, ale ide o fundované názory kresťanských vedcov z celého názorového spektra (Bohom riadená evolúcia až Teória mladej zeme)

    OdpovědětVymazat