pátek 27. května 2011

POSTOJ ELEMENTU

Jak jsme si řekli v pátek 20.5., téma stvoření je jedním z největších oříšků pro nevěřící lidi ohledně jejich víry. Konflikt je prezentovaný jako mezi vědou a vírou, a je mnohými podáván jako nesmiřitelný souboj mezi evolucí prostou náhodou a stvořením v sedmi 24 hodinových dnech před zhruba 6000 lety. Dá se ale věřit ještě něčemu jinému? Třeba, že Země skutečně stará je a prošla nějakým vývojem, ale přitom je zázračně stvořená?

Jak jsme si řekli, křesťané odmítají evolucí prostou náhodou (tedy bez příčiny), protože ta nedává žádný důvod k existenci duchovního světa, a odmítají tedy materialismus a naturalismus, který popírá stvořitele; panteismus, který popírá oddělení Boha a světa; panenteismus, který tvrdí, že svět i Bůh jsou oba věční; a polyteismus, který popírá existenci jednoho Stvořitele. Nicméně se liší ve víře, jak chápat Genesis 1, a jak se postavit k moderním důkazům vědy. Mezi nejvlivnější křesťanské teorie patří teorie mladé země, která tvrdí, že svět byl stvořen během šesti dvacet čtyř hodinových dní před několika tisíci lety. Další je teorie staré země, která dává důraz na to, že slovo „den“ v Genesis se dá chápat i jako období nebo epocha, díky čemuž věří, že země je skutečně stará několik miliard let. Třetí pohled křesťanů je teorie mezery, která vyznává velkou mezeru událostí mezi prvním a druhým veršem knihy Genesis. Díky této mezeře času je ohledně délky trvání země konzistentní jak s teorií mladé, tak i staré země. Čtvrtý pohled je teorie literárního rámce, která zdůrazňuje poselství Genesis, ne její chronologický popis událostí.

Všechny čtyři názory vhodné pro křesťany jsme v minulých dnech probrali a snažili se je obhájit jak pomocí Bible (která je pro křesťany základním dokumentem), tak pomocí dalších podpůrných argumentů. Čemu ale věříme u nás v Elementu?

V celé diskusi o stvoření budeme pravděpodobně nacházet různé argumenty a mnoho lidí se postaví na různé strany. Pro nás jako celek jsou ovšem důležité tři body:

Bůh je Stvořitel. To znamená, že odmítáme evolucí náhodou, a vyznáváme, že Bůh je iniciátorem, hybnou silou i umělcem, který svět vytvořil podle svých představ.

Člověk je stvořen k Božímu obrazu. Není to vyvinutá opice, ale Bohem vdechnutý život dal vzniknout jeho vnitřnímu člověku, duchu, nebo srdci, což způsobuje, že je nositelem Božího obrazu.

Na mechanice stvoření a délce stvoření tolik nezáleží, důležité v našem postoji je, kdo je Stvořitel, a kdo je člověk, důležitý je také záměr, proč Bůh stvořil člověka, a jaký úkol mu svěřil. (viz předchozí dva body). Proto si umíme představit, že se mezi námi najdou zastánci kteréhokoliv z těchto čtyřech pohledů na stvoření člověka.

Doufám, že jsem vám touhle sérii ukázal, že neexistují jen dva základní protikladné názory, a že můžete být křesťanem a nemít ve všem jasno :-) Bible je totiž úžasná kniha, která nám nechává některé záležitosti k doživotnímu zkoumání. A tak vám přeji, abyste ji četli s otevřenou myslí a otevřeným srdcem.

PS. Na závěr chci připsat kredit knize Gregory Boyda "Across the Spectrum" (Baker Academics 2002), která je skvělým zdrojem přehledů teologických názorů. Kéž by ji někdo jednou vydal v češtině.

Žádné komentáře:

Okomentovat