pondělí 7. března 2011

SexEd Otázky a odpovědi: CO SPOLEČNÉ SOUŽITÍ PARTNERŮ PŘED SVATBOU?

V těchto dnech se s vámi dívám na několik otázek, které jsem v průběhu série SexEd dostal, a na odpovědi, které jsem poskytl na setkání Element+ ve středu 2.3. Vaše komentáře jsou vítány.

Budete-li spolu žít před svatbou, dříve nebo později se spolu vyspíte (pokud jste zdravými jedinci, v dnešní přesexualizované době totiž hrozí mnoha lidem spíše asexuálnost - tedy sexuální nechutenství). Pokud je tohle váš plán, pak to nazvěte pravým jménem: chcete předmanželský sex, který vám podle všech dostupných statistik může vaši budoucnost pokazit, a pokud chcete dělat to, co je správné před Bohem, minete se jeho plánem pro život.

Představa, že budete spolu bydlet a nebudete spolu spát, se příčí všem poznatkům, jak fungujeme při sexuálním vzrušení. Jistě si pamatujete příklad, který jsem během SexEd uvedl. Bylo to o experimentu z MIT v Bostonu, který dokázal, že při sexuálním vzrušení přestáváme myslet jasně, naše hodnoty a přesvědčení se vypaří jako pára nad hrncem, a my jsme schopni udělat věci, které bychom ve stavu klidu všichni nazvali nemorálním nebo dokonce úchylným jednáním, včetně znásilnění nebo sexu se zvířaty. Tento experiment potvrdil, že sexualita je velmi silná, opravdu podobná ohni, a my nad sexuálním pokušením nedokážeme vyhrát, dokážeme před ním pouze utéct. Není to pasivní příkaz: Nedělej to. Je to aktivní příkaz: utíkej, odděl se, udělej konkrétní kroky, které tě uchrání před selháním. Společné soužití naopak znamená přímé vystavování se pokušení.

Proč je pro Boha manželství důležité a proč nestačí nezávazný vztah na hromádce? Bohu záleží především na ochraně: nás, partnera, i vztahu jako takového. Bible zná mezi křesťany jen tři úrovně vztahu mezi mužem a ženou:
• Bratr a sestra: přátelství, sex je pro ně nepřirozený, nenapadne je něco spolu mít jako muž a žena
• Snoubenec a snoubenka: dobří a blízcí přátelé, kteří spolu chtějí sdílet společný život a zasnoubí se
• Manželé

V praxi to znamená, že se v Bibli nesetkáváme s případy “chození a poznávání”. Teď, poznávat se jistě musíme (nejsme ve společnosti, kde nás oddávají rodiče), ale poznávat se můžeme i ve větším počtu, nejen o samotě. Chození ve smyslu nezávazného vztahu není správné ani biblické. Uzavřít snoubenectví znamená, že si dva lidé před sebou (a před Bohem) řeknou, že se chtějí vážně vzít (mají perspektivu životního vztahu). Proto je takový rozdíl mezi požádáním někoho o chození, nebo požádáním o ruku.

Žádné komentáře:

Okomentovat