pátek 11. ledna 2019

Mých 10 nejlepších knih roku 2018


Jako každý rok v lednu, i letos pokračuji s tradičním přehledem 10 knih, které mě nejvíce oslovily v předcházejícím roce ze 75 knih, které jsem přečetl.* Zde je můj letošní seznam podle důležitosti:

1. Pavel Kosatík: Jiný TGM (Paseka, 424 stran). Jiný TGM je již několikátou knihou historika a spisovatele Pavla Kosatíka, kterou jsem měl privilegium přečíst, a jako vždy musím konstatovat, že opravdu umí psát velmi poutavě. Co se mi na této knize kromě literárního a poutavého stylu líbilo hodně je pozice, kterou Kosatík k TGM zaujal. Nijak zvlášť ho neglorifikuje, je dost upřímný k jeho chybám, zarputilosti a tvrdohlavosti, a také pozdější sebestřednosti, a přitom mu přisuzuje opravdu velmi důležité místo v dějinách a vysvětluje, jak se to stalo, a jak nezbytnou úlohu TGM sehrál při vzniku Československa a jak výjimečnou osobností skutečně byl. Tato kniha mi tedy dokázala prezidenta Masaryka vybarvit poutavě, věrohodně a velmi lidsky. 

2. Gideon Hausner: Spravedlnost v Jeruzalémě (Paseka, 448 stran). A ještě jedna historická kniha z nakladatelství Paseka do mého letošního výběru! Každý, kdo se byť jen okrajově zajímá o Izrael, holocaust, druhou světovou válku, antisemitismus, právnické otázky nebo existenci zla si na tento titul o soudu nad Adolfem Eichmannem z pera jeho žalobce musí najít čas. Kniha je rozdělená do několika částí – od souhrnu „konečného řešení“ židovské otázky, přes Eichmannovu roli v nacistickém systému, a krátký popis, jak jej našli a zajali v Argentině, až po popis samotného soudu. Poslední část je velmi zajímavá, protože probírá jak strategii žaloby včetně konkrétních očitých svědectví, tak také linii obhajoby, její argumenty, a na závěr mediální ohlas celého soudu, a jeho podstatnou roli pro historické hodnocení holocaustu, pro sebe uvědomění a vnitřní smíření samotných Izraelců narozených po válce s předcházející generací, a pro izraelské uvědomění své pozice v dnešním blízkovýchodním konfliktu. Navíc, párkrát mě při čtení zcela přemohly emoce – toto rozhodně není suchý, dějinný přehled holocaustu, ale opravdové svědectví emocionální, dynamické, silné. Když jsme u historických děl s přesahem do politiky, rád bych při té příležitosti zmínil ještě knihu Grahama Allisona Osudová past, která na půdorysu peloponéské války mezi Aténami a Spartou probírá možný střet USA a Číny. Fascinující čtení.

3. Clark H. Pinnock: Most Moved Mover (Barker, 227 stran). Clark Pinnock byl jedním z nejvlivnějších evangelikálních teologů 20. století, a tato kniha je jeho teologickou obhajobou „otevřeného pohledu“ (open view, open theism) na Boží vševědoucnost a na důsledky, které otevřený teismus má do dalších teologických disciplín, protože způsob, jak chápeme a vnímáme Boha ovlivní všechny další doktríny. V knize odpovídá na základní a nejčastější námitky zejména z kalvinistických reformovaných kruhů, ale také z prostředí arminianismu, a poutavě dokazuje, jak většina evangelikálů žije jako „otevření teisté“ zatímco vyznávají klasický pohled na vševědoucnost ovlivněný řeckou filozofii, kde Boha vnímají jako nehybného hybatele, neměnného a stálého Boha, který nikdy nemění názor nebo není překvapený, zatímco židovská a křesťanská Písma hovoří o Bohu, který se nechává pohnout svým stvořením, který může být překvapen a zraněn. A který reaguje na naše modlitby proto, že je láskou. Protože již řadu let zastávám tento pohled, byl jsem nadšen způsobem a hloubkou této konverzace. Když jsme u teologických knih s neotřelým obsahem, rád bych ještě navíc zmínil titul Briana Zahnda Farewell to Mars, ve kterém se vypořádává s politickým a nacionálním americkým křesťanstvím, které podle něj je spíše fúzi uctívání Jahveho a řeckého boha Marse.

4. Přemysl Pitter: Duchovní revoluce v srdci Evropy (Kalich, 136 stran). Krásně popsané fascinující příběhy z duchovní historie českého národa, které nejsou laděny nacionalisticky, ale zároveň vedou k vděčnosti. Pitter tuto knihu napsal pro čtenáře v západní Evropě po obsazení Československa Sovětskou armádou, a po vzedmutí zájmu o svou bývalou vlast. Chtěl tak ukázat, že český národ má hluboké dědictví skryté v duchovních průkopnicích – a zdaleka se nejedná jen o notoricky známé Husa a Komenského. Tuto knihu jsem koupil celému LeadTeamu Elementu jako jednu z povinných knih letošní sezóny. Velmi osvěžující a povzbudivé čtení. 

5. Karl Vaters: Small Church Essentials (Moody, 255 stran). Drtivá většina knih o vedení a růstu církve jsou psány z pozice velké církve nebo přímo megacírkve (to je takové místní společenství, kde se o víkendu schází více než dva tisíce lidí). Což je jistě prima, sám jsem řadu takových knih přečetl a mnohé mě velmi obohatily. Většina z nich není psána stylem nějakého hloupého a bezduchého návodu, nebo snad dokonce arogantně a povýšeně. Přesně naopak. Přesto je ale veliký problém jejich myšlenky, zkušenosti a metodiku aplikovat, a není to kvůli odlišné kultuře. Je to kvůli odlišnému prostředí, ve kterém se nachází velká a malá církev. Každá malá církev (takové místní společenství, kde se o víkendu schází do 250 lidí) je natolik jedinečná a odlišná, že nemůže jednoduše ani aplikovat způsoby a zkušenosti jiných malých církví – každá maličkost, každý rozdíl vychýlí jejich vlastní zkušenost jinam (na rozdíl od velkých církví, které jsou si navzdory jiné teologii a jinému stylu docela vnitřně strukturálně podobné). Karl Vaters si této dynamiky všiml a z frustrace, že pro pastory malých církví není dost literatury zabývající se jejich situací (a navíc bez pocitů viny v případě, že zůstávají malými církvemi, nebo naopak bez prázdných sebevědomých řečí o růstu), napsal toto mistrovské dílo, které by si podle mě měli přečíst všichni pastoři malých církví – tedy v česku skoro úplně všichni. PS. Koneckonců, 95% všech místních církví na světě je malých, do 250 lidí na víkendových bohoslužbách…

6. Stanley Grenz: The Millenial Maze (IVP, 239). Eschatologie je teologický název pro učení o posledních věcech, tedy především o druhém příchodu Krista a světě po tomto příchodu. Všichni křesťané věří, že se Ježíš vrátí, aby soudil a obnovil svět. V čem se ale liší, je kdy to proběhne, za jakých okolností to proběhne, jak bude vypadat vzkříšení z mrtvých, zda bude církev u Ježíšova příchodu na zemi, zda bude existovat mezi druhým příchodem Krista a věčností také nějaké období tisíce let, a tak dále. Pro mnoho křesťanů je eschatologie nejoblíbenější disciplínou (což je škoda), ale jiní se ji zase vyhýbají seč mohou (a to je také škoda). Jedním z důvodů, proč se ji někteří vyhýbají je zkrátka to, že nechápou rozdíly mezi jednotlivými postoji, přijde jim to složité. Takoví by milovali knihu Stanleyho Grenze, ve které poskytuje základní přehled všech čtyřech hlavních směrů, včetně jejich silných a slabých stránek a v čem mohou obohatit církev jako celek. Kniha prý vyjde v češtině, doufám, že si ji co nejvíce vedoucích v církvi přečte. A když jsme u teologických knih, ještě bych zmínil dvě, které mě zaujaly v roce 2018. Jednou je kniha Rogera Olsona Against Calvinism, ve které podává strhující teologický úder kalvinismu, a druhou je kniha Johna Waltona Ztracený svět první kapitoly první knihy Mojžíšovy, kde popisuje svůj funkční pohled na popis stvoření, což je pro mnohé české křesťany úplné zjevení, jak se dá chápat biblický text. Velmi čtivé a mysl probouzející.

7. J. R. R. Tolkien: Hobit (Argo, 253 stran). Už hodně dlouho jsem si na Hobita brousil zuby! O Vánocích k tomu konečně došlo a byl jsem velmi rád. Je to fantastický kus literatury. Tolkienův Hobit je natolik známý, že se nemusím ani nějak zvlášť rozepisovat, napíšu tedy snad alespoň jeden citát: Ale srdce jim při jeho vážných slovech poklesla a všichni pocítili, že jejich dobrodružství je daleko nebezpečnější, než se až dosud domnívali, a že po celou dobu, i když překonají rizika cesty, čeká na jejím konci drak. V roce 2018 jsem četl ještě dva romány, které si zaslouží alespoň malou zmínku: Fantastický příběh o stárnutí a umírání A každé ráno je cesta domů delší a delší od Fredericka Backmana a politický špionážní thriller Pohřešuje se prezident, který společně napsal bývalý prezident USA Bill Clinton se spisovatelem Jamesem Pattersonem.

8. N. T. Wright: Paul, A Biography (HarperOne, 480 stran). Ani letos v mých Top Ten nechybí úžasný anglikánský teolog N. T. Wright, tentokrát ovšem trochu v jiném žánru než u něj bývá obvyklé. Wright je jedním z nejznámějších autorů tzv. Nové perspektivy na Pavla, která se pokouší pozdvihnout Pavlovy dopisy z luteránsko-reformovaného rámce porozumění a vykládat je spíše podle porozumění judaismu prvního století. Tato kniha však nepatří k teologické obhajobě tohoto pohledu. Je to životopis. Samozřejmě, je to teologický životopis, protože Pavel byl teolog. Ale stále je to životopis, který pomáhá pochopit myšlení, práci a psaní muže, který stál za rozmachem křesťanství.

9. Alexandr Flek: Parabible (Biblion, 192 stran). Parabible je projekt Alexandra Fleka, jinak teologa a překladatele Bible21, který parafrázuje klíčová místa evangelijního příběhu. Parafráze jsou svým způsobem kázání – snaží se aktualizovat poselství Bible do současné doby a současné situace posluchačů. Dělá to asi každý kazatel, byť k tomu používá různé prostředky. Cílem vyučování totiž není pouhá znalost nebo povědomí o biblických časech, cílem je aktivní život v současnosti formovaný biblickou zvěstí. Právě proto se v církvi nespokojíme jen se samotnou četbou Bible, ale máme k tomu nějaké vyučování. Aktualizujeme zvěst pro nás. Pro mě osobně je Parabiblepřínosná v tom, že některá notoricky známá místa, která jsem četl v různých překladech podává svěže, nově a neotřele. Pro časopis Život v Kristu jsem napsal celou recenzi, kterou najdete zde.

10. Phil Knight: Umění vítězit (IKAR, 432 stran). Ještě jeden životopis na závěr letošního seznamu. Phil Knight je zakladatelem značky Nike a jeho kniha je fascinující příběh podnikání, odvahy, odolnosti a vůdcovství. Navíc Knight píše vtipně a čtivě, takže jsem se bavil. Přitom jsem se také ovšem učil, protože se Knight nevyhýbá ani svým pádům nebo neúspěchům. Nejlepší byznys kniha, kterou jsem v roce 2018 četl.

Doufám ale, že tyto knihy budou pro vás inspirací, co byste si třeba mohli přihodit na svůj seznam literatury. Těším se na knihy, které přečtu v tomto roce.Jaká byla vaše kniha roku, kterou jste v roce 2018 přečetli? 

* Poznámka: 
Podotýkám, že je to seznam knih, které jsem četl já, není to tedy reprezentativní vzorek knih vydaných v tomto roce. V přehledu také chybí Bible, kterou čtu průběžně celý život a je tak v kategorii sama o sobě. Na závěr pro zajímavost přehled medailistů z minulých ročníků.

2017
1. Brian Zahnd: Sinners in the Hands of a Loving God (Waterbrook)
2. N. T. Wright: Jednoduše Ježíš (Návrat domů)
3. Rob Bell: What is the Bible? (HarperOne)

2016
1. N. T. Wright: The Day Revolution Began (HarperOne)
2. Brent Schlender: Steve Jobs: Zrození vizionáře (Grada) 
3. Timothy Snyder: Černá zem (Prostor)

2015
1. Keith Lowe: Zdivočelý kontinent (Paseka)
2. Adam Hamilton: Making Sense Out of Bible (HarperOne) 
3. Pavel Kosatík: Emil Běžec 00:100 (Prostor)

2014
1. N.T. Wright: Surprised by Scripture (HarperCollins)
2. Gregory Boyd: Is God to Blame? (IVP)
3. Philip Yancey: The Vanishing Grace (Zondervan)

2013
1. Rodney Stark: The Triumph of Christianity (HarperOne)
2. Larry Osborne: Innovation's Dirty Little Secret (Zondervan)
3. Ken Segall: Šíleně jednoduché (Cpress)

2012
1. Andy Stanley: Deep and Wide (Zondervan)
2. Patrick Lencioni: The Advantage (Jossey-Bass)
3. Tim Keller: Králův kříž (Biblion)

2011
1. Henry Cloud: Neccessary Endings (Harper Business)
2. Andy Stanley: Enemies of the Heart (Multnomah)
3. John Eldredge: Beautiful Outlaw (FaithWords)

2010
1. Larry Osborne: The Sticky Teams (Zondervan)
2. George W. Bush: Decision Points (Century)
3. Andre Agassi: Open (Kopf)

2009
1. Andy Stanley: The Principle of the Path (Thomas Nelson)
2. Geoff Surratt: 10 Stupid Things that Keep Church from Growing (Zondervan)
3. Christopher Witt: Real Leader Don't Do Powerpoint (Crown)

2008
1. Jim Kouzes & Barry Posner: The Leadership Challenge (Jossey-Bass)
2. Craig Groeschel: It (Zondervan)
3. Bill Hybels: Just Walk Across the Room (Zondervan)

2007
1. C. Peter Wagner: Your Spiritual Gifts Can Help Your Church Grow (Regal)
2. Michael Duduit: Preaching with Power (Baker)
3. Elmer Towns, Bird, Stetzer: 11 Innovations in Today´s Church (Regal)

2006
1. Andy Stanley: Communication for a Change (Multnomah)
2. Craig Groeschel: The Confessions of a Pastor (Multnomah)
3. Larry Crabb: Rozbité sny (Návrat domů)

2005
1. Andy Stanley: The Best Question Ever (Multnomah)
2. Mishka Assayas: Bono: in conversation (Riverhead)
3. John C. Maxwell: Winning with People (Thomas Nelson)

2004
1. Bill Hybels: The Courageous Leadership (Zondervan)
2. Andy Stanley: Seven Practices of Effective Ministry (Multnomah)
3. C. Peter Wagner: Churchquake (Regal)

2003
1. Rick Warren: The Purpose Driven Life (Zondervan)
2. George Barna: Grow Your Church from the Outside In (Regal)
3. Bill Hybels: Courageous Leadership (Zondervan)

2002
1. George Barna: User Friendly Churches (Regal)
2. Ted Haggard: The Life Giving Church (Regal)
3. Ralph Moore: Starting a New Church (Regal)

2001
1. George Barna: The Habbits of Highly Effective Churches (Regal)
2. C. Peter Wagner: Acts of the Holy Spirit (Regal)
3. Philip Yancey: Nekončící milost (Návrat domů)

2000
1. John C. Maxwell: 21 Irrefutable Laws of Leadership (Thomas Nelson)
2. C. Peter Wagner: Churchquake (Regal)
3. Larry Crabb: Uvnitř (Návrat domů)

1999
1. C. Peter Wagner: Leading Your Church to Growth (Regal)
2. Bill Hybels: Honest to God (Zondervan)
3. Jaro Křivohlavý: Sdílení naděje (Návrat domů)

1 komentář:

  1. 1. Chris Voss: Never Split the Difference - přečetl jsem si za rok 3x. Jelikož často jednám s lidmi, byla velmi přínosná, poučná a lehce aplikovatelná


    2. David Novak: Taking People with You - jak pracovat s týmem lidí, abychom dosáhli větších cílů


    3. Tomáš Sedláček: Druhá derivace touhy - soubor jeho komentářů pro HN za posledních 10 let. Obohacující pohled na finance, dluh, společnost.

    OdpovědětVymazat