pátek 4. února 2011

Deset tipů, jak přijímat kritiku

Autor a bývalý pastor John Maxwell popisuje v knize Be a People Person deset tipů, jak kritiku přijímat a jak sami můžeme konstruktivně kritizovat.

Chápej rozdíl mezi konstruktivní a destruktivní kritikou. (Jaký je v kritice postoj? Kdy je kritika řečena? Proč je kritika prezentována?) Neodmítej kritiku příliš brzy. Někdy se můžeme naučit dobré věci dokonce i z neoprávněné a zbytečné kritiky.

Neber si kritiku moc osobně a nebuď odrazen a demoralizován.

Dívej se za kritiku na kritika. (Respektuješ jeho charakter? Je to častý kritik? Chce mi kritik upřímně pomoci?)

Zkoumej svůj vlastní postoj ke kritikovi. (1Pt 2,21-23) Hledej důvod za kritikou. Naslouchej nejen tomu, co kritik říká, ale také tomu, co doopravdy chce říct.

Uvědom si, že Ježíš byl také kritizován. (Mt 11,19; J 8,48; Mk 2,16)

Udržuj se fyzicky i duchovně v pořádku.

Nedívej se jen na jednoho kritika, dívej se, zda je kritiků více. Někdy lidé přichází se slovy: “Všichni říkají…,” ale když se jich zeptáme na jména, nechtějí nám je prozradit. V drtivé většině případů proto, že “všichni” jsou jen oni sami.

Počkej na správný čas, který prokáže, že se pletou. Pokud víme, že kritika není správná, nemusíme se bát. Dříve nebo později se ukáže, kdo měl pravdu.

Obklop se pozitivními lidmi.

Koncentruj se na své poslání a měj své chyby. Připusť, že i ty můžeš dělat chyby. Přiznání chyby mnohé oprávněné kritiky umlčuje. Někdy totiž kritizují, protože si myslí, že jsme nedotknutelní.

Žádné komentáře:

Okomentovat