čtvrtek 3. února 2011

Proč kritika přichází?

Vůdcové, kteří vedou pořádně, přinášejí změny. Vůdce je ve skutečnosti propagátorem změn. V dnešní době se celá kultura a společnost proměňuje každých pět let, ale většina lidí v církvi funguje podle desítky let starých modelů. Lidé se jednoduše ve změnách cítí nepohodlně, a to dokonce i tehdy, když změna vede k jejich dobru.

Vůdcové jednají s budoucností, s cíli a záměry, a proto přítomnosti někdy nedávají dostatečně prioritní postavení. Lidé ovšem mnohdy nevidí budoucnost tak jasně jako vedoucí, nemají přístup ke všem informacím a datům, a úsudek si dělají na základě nekompletních informací. To pak z jejich řad přináší kritiku.

Někdy lidé kritizují, protože v těžkém období je překážky vidět více než vize. Jindy ale lidé vidí těžkosti a nebezpečí, které vedoucí přehlédli, a kritika je tak vlastně varováním, a proto je správná. Někdy lidé kritizují, protože jejich vedoucí zneužívají postavení a moc, kterou mají. To je ovšem problém ztráty důvěry, o kterém jsme již mluvili v jedné z předchozích lekcí.

Jindy lidé kritizují, protože závidí vedoucím možnost rozhodovat a vést. Je zkrátka mnohem jednodušší hledat chyby než něco tvořit. Jak vidíme, kritika přichází z mnoha důvodů, někdy je oprávněná a jindy jsou vedoucí na ráně jen proto, že jsou vedoucí.

2 komentáře: