středa 9. února 2011

SexEd: Řeč čísel

V minulém blogu jsem napsal, že aniž bychom chtěli, jsme v našem myšlení ovlivňováni okolo jdoucí kulturou, ve které je nevěra nejen tolerována, ale dokonce povzbuzována, stejně jako předmanželský nebo mimomanželský sex. Ale manželský sex? Jděte, to musí být strašná nuda! Jen abyste se nepletli: statistiky svědčí o něčem jiném.

Podle nich, žijete-li sexuálně před manželstvím, ohrožujete své vlastní štěstí a manželské uspokojení, a to proto, že opravdový soulad se člověk učí léta praxe se stejným partnerem. Zkuste si představit, jak vypadá život, ve kterém si vyzkoušíte sex s mnoha partnery před svatbou: třeba budete mít sex s devíti ženami. Je to podobné, jako byste si dali na ruce devatero náramkových hodinek. Protože některé se zpožďují, jiné nadcházejí a další jsou přesně, po chvíli nebudeme schopni zjistit, co je přesný čas. Nedokážeme to sečíst dohromady. Mnohem výhodnější je mít jedné hodinky, které jsou třeba i nepřesné, ale dá se podle nich řídit. Tedy:

• Americký průzkum zaznamenaný v Journal of Family Issues a zahrnující 1800 manželských párů dokazuje, že pravděpodobnost rozvodu je dvakrát vyšší u párů, které spolu žily před svatbou, než u těch, které spolu nežily. Navíc, soužití před svatbou snižuje hodnotu následné interakce a zvyšuje hodnotu vztahového nesouladu.

• Abychom ale nemluvili jen o Američanech, průzkum mezi 3884 Kanaďankami prokázal, že u žen žijících s někým na hromádce před svatbou, bude pravděpodobnost rozvodu o 50% vyšší než u těch, které se svými partnery nežily. U první skupiny je pravděpodobnost rozvodu v prvních 15 letech manželství 35%, u druhé 19%. A co Evropa? Průzkum mezi 4300 Švédkami ve věku 20-24 let prokázal, že u žen, které s partnerem žily před svatbou, je pravděpodobnost rozvodu o 80% vyšší. Proč je ale rozvod zhoubný: Průzkumy ukazují, že zanechává za sebou lidi, kteří se cítí opuštění a odmítnutí; ovlivňuje zdraví zhruba do míry jedné vykouřené krabičky cigaret denně; zkracuje o několik let samotný život; vede k chudobě a replikaci dalších rozbitých vztahů. Další vydrží ještě méně.

• Průzkum mezi 1235 reprezentativním vzorkem žen ve věku 20-37 let ukazuje, že vdané ženy, které se svým partnerem žily před svatbou, budou mít sex s někým jiným než se svým manželem 3,3x častěji, než ženy, které se svým partnerem před svatbou nežily. Svobodné ženy, které žily se svým partnerem, mají dalšího sexuálního partnera 1,7x častěji než svobodné ženy, které se svým partnerem sexuálně nežijí. Podle jiného průzkumu se samotná kvalita sexu zvyšovala úměrně tomu, zda ho páry začaly praktikovat před svatbou nebo až po svatbě.

• MF DNES v pondělí 7.6.2010 napsala: „Ač se z vtipů zdá, že manželství je nejhorším žalářem, opak je pravda. Manželé jsou podle průzkumu nejspokojenější lidé.“ V článku nazvaném prostě „Nejšťastnější jsme v manželství“. V roce 2007 zadala průzkum podle kterého je s manželským sexem v Česku spokojeno 75% párů, a zároveň v manželství považují za důležitější hodnoty než dobrý sex vzájemný respekt, pochopení, děti, péči o vztah.

• V roce 2009 pak MF DNES vydala článek o britském výzkumu, podle kterého, pokud máte za celý svůj život 8 sexuálních partnerů, měli jste nepřímý sexuální styk s celkem 2,8 milionů lidí, protože jejich bakteriální a virové osazenstvo sliznic pohlavních orgánů jste díky tomu sami získali. Zpráva říká: „Když se s někým vyspíme, nespali jsme ve skutečnosti jen s ním, ale také se všemi jeho předchozími partnery, a jejich partnery, atd.“

Zajímavá čísla, co říkáte? v příštím blogu se podíváme na to, jak to vidí Bible.

Žádné komentáře:

Okomentovat