středa 2. února 2011

Postav si dům z kamenů na tebe hozených

Všichni máme problémy. Jsou nevyhnutelnou součástí života na tomto světě. Očekávat, že budeme žít bez nich, je velice naivní. Bůh “ušil” pro každého problémy na míru tak, abychom mohli růst ve zralosti. On způsobil, že na nás přijdou pouze problémy, které jsme schopni ustát a zvítězit nad nimi (1K 10,13). Obrazně řečeno, život se vlastně skládá ze série problémů, které nás svým tlakem buďto vyleští nebo rozdrtí. Z jakého materiálu jsme vyrobeni?

Křesťanské zralosti můžeme dosáhnout právě překonáváním překážek. Kdyby od nás Ježíš vzal všechny problémy, pak bychom nikdy nedospěli ke zralosti, a místo toho bychom byli neustále jako malé děti – šťastné a nezodpovědné. Jak někdo řekl, jedinou překážkou orla, aby mohl letět rychleji a snadněji, je vzduch. Ale kdyby byl vzduch odstraněn a ptáci by měli létat ve vakuu, okamžitě by spadli na zem, protože by nebyli schopni letu. To, co létání odporuje, je pro něj zároveň nezbytností, podmínkou.

Aristoteles řekl: Kritice se můžeš vyhnout jednoduše tím, že nebudeš nic říkat, nic dělat a budeš ničím. Jedna z největších cen, kterou vedoucí musí platit, je kritika. Chceš-li být vedoucím, pak počítej s tím, že tě lidé budou do jisté míry kritizovat. Někdy oprávněně, někdy ne. Ale to již k vlivu vedoucího patří. Kritika zvenčí se zvládá nejlépe, horší je to s kritikou od ostatních vůdců, a nejhorší z našeho vlastního kruhu, protože bychom měli být na stejné straně. Přesto musíme s kritikou počítat a připravit se na ni. Kritika je cenou za přinášení změny a vůdcovství je právě o změně – vedení lidí na místa, kde je Bůh chce mít.

2 komentáře:

  1. Vyleští nebo rozdrtí....to se mi líbí ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. @Zdeněk: díky. Je to takový český ekvivalent anglického "make you or break you". :-)

    OdpovědětVymazat