čtvrtek 10. února 2011

SexEd: Sex a squash

V epizodě kultovního seriálů Přátelé je scéna, ve které se Monika zeptala přítele, se kterým začala spát: „Můžeme zůstat přátelé a přitom spolu spát?“, na což on odpověděl: „Jasně. Bude to prostě jen něco, co spolu děláme, třeba jako bychom hráli racquetball.“ (Což je hra podobná squashi, proto jsem dnešní téma nazval Sex a squash.) Je to ve zkratce dnešní moderní pohled na věc: sex je zkrátka činnost, kterou děláme, jakoby to byl sport. Tím jsme sex degradovali na posilovnu a na výkon. Ve světle předchozích statistik se ovšem zdá, že ne sexuální tmářství, ale ztráta naší nevinnosti způsobuje tak silný úpadek manželských vztahů, ve které je výjimkou, když jsou lidé spolu nějakých dvacet let. Myslíme si, že musíme nabrat vědomosti a zkušenosti, abychom měli úspěšný sexuální život. Místo toho ale v manželské posteli trpíme nedostatkem nevinnosti mnohem více než nedostatkem informací. Když vstoupíte do manželství, můžete si informace doplnit. Nedostatek nevinnosti však váš vztah poznamená do konce života. Dejte si navzájem ten nejlepší svatební dar: čistá těla, čistou lásku a čisté záměru. Prostě, důvěryhodnost.

Když se podíváme do Bible, zjistíme, že je tam mnoho zajímavých statí o sexu, ale nebojte, máme na to celý měsíc. Dnes se s vámi chci podívat na zajímavý fakt, ke kterému jsme došli už na začátku: Bůh hláskuje sex slovem „poznání“. Genesis 4:1-2: I poznal člověk svou ženu Evu a ta otěhotněla a porodila Kaina. Tu řekla: "Získala jsem muže, a tím Hospodina." Dále porodila jeho bratra Ábela. Všimněte si, že poznání bylo předpokladem k intimitě. Je to poeticky vyjádřený fakt, že se spolu Adam s Evou milovali (později se stejný výraz používá i nadále), protože vzájemné poznání je základem budoucí vztahové a sexuální intimity. Ta pramení také ze vzájemné důvěry a vztahové nevinnosti. Hned po stvoření ženy popisuje totiž Genesis krásné místo o studu.

Genesis 2:23-25: Adam tenkrát řekl: "To je konečně ona: kost z mých kostí, tělo z mého těla! Bude se nazývat manželkou, neboť je vzata z manžela!" To proto muž opouští otce i matku - aby přilnul ke své manželce a stali se jedním tělem. Oba dva, muž i jeho žena, byli nazí a nestyděli se. Byli nazí a nestyděli se. Kdy to bylo naposledy, kdy ses tak cítil? Nebyla tato nahota spojena s onou vztahovou nevinností? Co musí náš vztah mít, abychom mohli zakoušet nádherný a krásný sex po celý svůj život? Potřebujeme důvěru a nevinnost. Ty vytvoří intimitu, která je bezpečná, reaguje na naše potřeby, je vzájemně nezávislá, a přitom se důvěryhodně potřebuje. Než se pustíme další týden do dalších zajímavých témat, dovolte mi to dnešní zakončit tím, že vás budu prosit, abyste sex nedegradovali na posilovnu, to si prostě nezaslouží. Sex je nádherný a pro kvalitní a šťastný život důležitý. Není to ale cvičení na výkon, je to prostor pro vzájemnou a celoživotní intimitu.

Žádné komentáře:

Okomentovat