čtvrtek 8. března 2012

_txt SPECIÁL: Bible jako měřítko

Bible je pro křesťany základní knihou a měřítkem víry, chování i života. Přesto, když bychom se ptali každého, jak Bibli čte a studuje, mnozí by měli rozpaky z různých důvodů. Například nikdy celou Bibli nepřečetli, protože mají neoblíbené pasáže nebo knihy Bible, kterým se snaží vyhnout. Jiní zase čtou Bibli sporadicky a nikdy si neudělali čas na její důkladnější studium. Bible je ovšem zcela jedinečná kniha. Boží slovo je bezpochyby základem křesťanské víry. Každý rok se jí prodá zhruba 44 milionů, a to nemluvíme o rozdaných kusech. Je to největší světový bestseller všech dob. V Bibli spočívá velká moc. Při čtení Bibli k člověku promlouvá Bůh. A co je nejlepší, ten člověk se začíná měnit doslova před očima. Bible se tak pro něho stává naprosto jedinečnou knihou, která je mu cenná nade vše. Především ale takový člověk pozná Zachránce, Ježíše Krista. Uvědomí si, že Boží slovo vtělené v Kristu se stalo základem naší víry a Boží slovo zapsané v Bibli se stalo naší příručkou k životu.

To je také důvod, proč se křesťané snaží dostat Bibli ke všem lidem v jejich vlastním jazyce. Uvědomují si totiž, že skrze Bibli je možno Ježíše poznat a skrze Bibli je také možno růst v křesťanském životě. Studium Bible nám poskytuje nezbytné výhody: upevňuje v nás evangelium Kristovo, ochraňuje biblické pravdy a vede nás k trvalému růstu charakteru. Bible nám také přináší hlubší porozumění a zkušenost Božího království a přináší nám porozumění v našem křesťanském poznání Boha, kým máme být a co máme dělat. V Božím slově nám Bůh zjevuje pravdu o sobě a o svých záměrech s lidstvem. Díky Bibli tak poznáme cíle, záměry a rady Boží pro náš život (Žd 4,12).

Osobní vítězství.
• Bible je pro nás měřítkem našich myšlenek, tužeb a skutků. Boží slovo je meč Ducha určený k boji proti nepříteli, ale je to dvousečný meč, určený také k rozsuzování našich vlastních myšlenek a tužeb, které se mohou Božímu slovu protivit. Už jen proto je důležité, abychom Boží slovo znali. Je proto důležité, aby to, co říkáme, bylo to, co děláme.
• Boží slovo nám nejen odkrývá Jeho charakter, ale také nám často ukáže cestu, jak ven z našich problémů.
• Skrze Boží slovo jsme vedeni k učednictví a růstu (2 Tm 3,16-17). Rosteme duchovně, protože Bible se pro nás stává příručkou k životu a mění tak postoje a hodnoty, které máme ze života bez Boha.

Duchovní boj.
• Bible má sílu bořit hradby lidských výmyslů (2 K 10,4).
• Skrze Boží slovo deklarujeme své vítězství nad ďáblem (1 J 2,14).
• Pomocí Bible máme vítězství nad pokušením. Ježíšův příklad boje s pokušením vidíme ve 4. kapitole Lukášova evangelia, kde pokušení satana jasně odráží odkazem na Písmo slovy Je psáno...

Služba jiným.
• Bible je velmi vhodná ke svědectví a evangelizaci (1 P 3,15). Nikdy nebudeme schopni vysvětlit evangelium jinak než skrze znalost základních biblických pravd o našem spasení a vykoupení.
• Pomocí Bible také můžeme sebe navzájem povzbuzovat, napomínat a vést k učednictví.

Žádné komentáře:

Okomentovat