čtvrtek 15. března 2012

_txt SPECIÁL: Jak studovat Bibli

Mnoho lidí Bibli studovat chce, ale zkrátka neví přesně jak. Jediné, co tedy dělají, je to, že Bibli čtou, kde je zrovna napadne. Abychom mohli vědět, co Bůh v našem životě opravdu zamýšlí, Bible je pro to nepostradatelná, bez ní žijeme velmi omezené křesťanství. V historii vidíme, že společný jmenovatel velkých Božích lidí bylo to, že znali a studovali Písmo. Dnes typicky člověk sleduje denně 3 hodiny televizi a přečte si pár veršů za 3 minuty před tím, než jde do postele. Není divu, že i když proklamujeme víru v celou Bibli, celou ji málokdo četl. Podívejme se, co píše apoštol Pavel:

2Tm 3,14-17 Ty však zůstávej v tom, čemu ses naučil a o čem jsi byl plně přesvědčen, věda, od koho ses tomu naučil; od dětství přece znáš svatá Písma, jež ti mohou dát moudrost k záchraně skrze víru, která je v Kristu Ježíši. Veškeré Písmo je vdechnuté Bohem a je užitečné k učení, k usvědčování, k napravování, k výchově ve spravedlnosti, aby Boží člověk byl takový, jaký má být, důkladně vystrojený ke každému dobrému skutku.

Pavel píše o dvou důvodech, proč znát Bibli: (1) abychom znali Krista a získali záchranu v. 15, a (2) abychom rostli v přípravě na všechno, co Bůh s námi dělá v. 17. K tomu slouží učení, usvědčování, náprava a výchova. Učení nám ukazuje cestu, po které máme jít. Usvědčování ukazuje, kde jsme z ní sešli. Náprava nám říká, jak se na ní zase dostat a výchova nás učí, jak na ní zůstat.

Všimněte si také, co řekl Ježíš Saduceům: Mt 22,29: Ježíš jim odpověděl: "Bloudíte, protože neznáte Písma ani Boží moc. Lidé doktrinálně ulétávají, protože neznají Písmo a Boží moc. Takže, proč Písmo více nestudujeme? Možná proto, že nevíme jak. Možná, že nemáme motivaci, nebo jsme zkrátka líní. Ale nejčastější důvod je ten, že skutečně nevíme, jak přesně začít a co přesně dělat. A proto se na toto téma podíváme.
• Začít můžeme tím, že si naplánujeme konkrétní čas. Zatímco pro čtení Bible je ideální krátké denní úseky než jednou za týden hodina, u studia je tomu naopak. Pro studium je lepší si naplánovat dvě hodiny týdně najednou, než čtvrthodiny denně.
• Piš si poznámky a piš si do Bible.
• Používej nástroje jako je elektronická Bible, konkordance, slovníky, atd. Studuj místo v různých překladech Bible. Rozdíl mezi překladem a parafrází a mezi překladem slovo od slova a dynamickým překladem.

Principy studia Bible

1. Základ biblického studia je ptát se správné otázky. Lépe tak textu rozumíš a víš, co se tam píše.
2. Studium zahrnuje psaní poznámek a podtrhávání. To je jeden z rozdílů mezi čtením a studiem. Možná budeš chtít začít psát žurnál či deník toho, co tě oslovilo.
3. Cílem studia je aplikace, ne informace. Bible nám byla dána ke změně životů, ne k větším vědomostem. Proto cílem studia není více vědět, ale lépe žít. S tím souvisí i otázka, který překlad Bible je ten nejlepší.
4. Studium je systematické. Dobrý student Bible je jako v seriálu CSI. Detektiv se nejprve pořádně rozhlédne okolo. Nic neříká, nedělá závěry, ale sbírá detaily. Dívá se na věci, které by normálně přehlédl. Pak se ptá otázky na základě toho, co našel. Poté dá dohromady to, co našel a zkouší najít nějaké výsledky. Věci a důkazy porovnává a měří a nakonec získá závěr, na základě čehož jde po pachateli. Student Bible je na tom podobně: zkoumá, ptá se, interpretuje, porovnává a aplikuje.
5. Ve studiu Bible nikdy nevyčerpáš hloubku konkrétní pasáže.

Žádné komentáře:

Okomentovat