pondělí 5. března 2012

_txt: Zrcadlo

Předminulý týden jsme začali novou sérii s názvem _txt, ve které se vás snažím motivovat, abyste četli Bibli. Je to důležité, protože co když nám Bůh chce něco říct? Co když Bible není jen informace o nás, ale je to Boží slovo pro nás? Co když Bůh chce promluvit k tobě přímo skrze své slovo, kdy ti doslova vyskočí místo, které čteš?

Aby sis návyk čtení Bible vytvořil, potřebuješ k tomu čas, místo a plán. Potřebuješ si vybrat čas dne, kdy si budeš číst. Většinu důležitých věcí si plánuješ, pokud si chceš vytvořit návyk čtení Bible, potřebuješ si vybrat čas. Je víceméně jedno ráno nebo večer. Pokud nejsi ranní člověk stejně jako já, možná budeš číst více po večerech. Ale i když nejsi ranní ptáče, stejně některé věci děláš každé ráno, tak proč si nezvolit pár minut na čtení ráno. Něco na tom je. Potřebuješ také mít místo, kde si čteš. Je to postel? Křeslo? Park? Záchod? Auto? Vlak? Bus? Kde si chceš číst? Kde se dokážeš soustředit? Pokud chceš vytvořit návyk, potřebuješ dělat něco konkrétního po určitou dobu. Platí to jak ohledně negativního zlozvyku, tak také u pozitivního dobrozvyku. Pokud si chceš vytvořit návyk na Bibli, potřebuješ ji číst pravidelně po určitou dobu, nejlépe ve stejném čase a na stejném místě. Myslím si, že tohle je srozumitelné.

Kromě toho však potřebuješ mít nějaký plán. Už jsme si řekli, jak může být nebezpečné číst Bibli postupně bez znalosti kontextu. Většina lidí se zadrhne v Leviticusu, a čtení Bible vzdají. Samozřejmě, jsou lidé, kteří Bibli čtou skutečně od obálky k obálce, a nevadí jim číst příběhy kombinované s poznámkami a deníkem okolo příběhové linky. Já patřím k těmto jedinečným lidem. To ovšem není proto, že jsem lepší, ale proto, že já jsem skutečně čtenář, čtu hodně, často a lineárně (tedy postupně). Na rozdíl od své manželky, která dokáže číst 5 knih najednou, já čtu vždy jednu od začátku do konce. Dokonce i noviny takhle čtu. Já vím, je to nudné. Takže čtení Bibli postupně pro mě funguje docela dobře. Ale většina z nás to nezvládá. Na tom není nic špatně, potřebuješ zkrátka plán. A o těchto plánech dnes chci mluvit.

Jak jsem říkal, Bible je celá knihovna spisků, takže potřebujeme číst Bibli způsobem, který se k nám hodí. Tři plány máte na papíru, který návštěvníci Elementu dostali u dveří (a čtenáři si o něj mohou napsat na mou adresu), další dva plány vám řeknu. První plán je na dvacet jedna dní a během té doby přečtete celé evangelium Lukáše a celé evangelium Jana. Jmenuje se: Prozkoumej Ježíše ve 21 dnech. Tohle je ideální start pro každého z vás, kdo je nový u víry, nebo chceš víru poznat, protože zahrnuje příběh Ježíše psaný pro pohany (lidi bez znalosti židovských příběhů – což je většina z nás) a k tomu Jan popisuje ve svém evangeliu mnoho Ježíšových promluv, citací a zamyšlení. Tenhle plán je tedy výborným startem pro nás všechny.

Druhý plán je na deset týdnů, je to plán pro trochu umělecké typy, není to zaměřeno na jednu knihu nebo jeden příběh, je to něco jako výběr, jako sampler, jako ochutnávka celé Bible. Tenhle plán se jmenuje Ochutnávka v 10 týdnech. Výhoda tohoto plánu je, že si stačí vybrat jeden den v týdnu a dostanete deset jednohubek. Třetí plán je čtení celé Bible v jednom roce podle týdnů. Tento plán se jmenuje Čtení Bible v jednom roce. Můžeš ochutnávat a číst všechny tyhle plány postupně.

Čtvrtý plán je pro všechny, kdo si nejsou jistí, jestli vůbec v Boha věří. Je to čtení knihy Přísloví v jednom měsíci. V přísloví nejsou zázraky, není tam příběh, jsou tam moudré rady založené na logickém uvažování, a je to o životě, práci, rodině, penězích a tak. A tak můžeš číst jednu kapitolu Přísloví v jednom dni, a tak zase pořád dokola. A pořád tam budeš mít něco nového a čerstvého. Pátý plán bychom mohli nazvat Čtení podle sekcí. Sekce může být konkrétní příběh nebo pasáž, která není závislá na rozdělení do veršů a kapitol. Je to proto, že kapitoly a verše nejsou autentické části Bible. Původně byla Bible napsána bez veršů nebo kapitol, až kolem roku 1228 biskup z Cetanbury Stephen Langton rozdělil Bibli do kapitol. O něco později ji rozdělil také kardinál Hugo de Sancto Caro, ale Langtonovo rozdělení je to, co používáme dodnes. Některé čísla lámou tok myšlenek a jsou tudíž docela nesmyslné, ale jiné zase shrnují kompletní jednu myšlenku v konkrétním bloku a souboru. Vnímat Bible v sekcích může být pomocí. Další dobré plány najdeš přímo v aplikace na YouVersion.com.

Bible je tak bohatá kniha, že se u ní snad ani nemůžeš nudit! Pokud se nudíš při čtení Bible, problém pravděpodobně není Bible, ale tvůj přístup nebo tvá metoda. Když změníš přístup nebo metodu, pravděpodobně zjistíš, že Bible je mnohem zajímavější, než se ti zdálo.

Pár praktických informací na závěr:

Vyber si překlad Bible. Jak jsi asi zjistil, existuje několik různých překladů Bible do češtiny a mnoho do angličtiny. Překlady jsou v zásadě trojího druhu: doslovný (slovo od slova), dynamický (věta od věty) a parafráze (myšlenka od myšlenky). Pokud jsi u Bible úplně nový, vyber si třeba parafrázi jako Slovo na cestu nebo Message. Pochopíš příběh a osloví tě současný jazyk. Pokud tě zajímá příběh Bible, ale chceš trochu víc doslovnosti, vyber si překlady jako je Bible21 nebo ekumenický překlad (či v angličtině New International Version nebo The New Living Translation). Pokud chceš studijní, byť suchopárnější text, vyber si Český studijní překlad nebo English Standard Version. Překlady jazykově zastaralé (jako Kralický překlad či King James Version) si vyber pouze v případě, že máš po ruce slovník, co stará slova kdysi znamenala, a navíc znáš už příběh Bible.

Udělej Bibli osobní knihou. Je v pořádku podtrhávat, zvýrazňovat a psát si do ní. Tohle ti pomůže si vizuálně pamatovat a orientovat se v Bibli. Neexistuje lepší a horší systém, ale je to tak důležité, aby Bible byla pro tebe osobní.

Nauč se nějaký verš nazpaměť. Někdy k tobě Bůh promluví něco konkrétního, a ty uděláš dobře, když si ten verš někam napíšeš, nebo ho hodíš na facebook, a zároveň se ho naučíš nazpaměť.

Přečti si něco o historii Bible. Dnes a v následujících týdnech v Elementu prodáváme několik knih, které se zabývají historii a příběhem Bible. Některé jsou pro začátečníky, jiné jsou pro pokročilé. S tím souvisí ještě jedna věc. V následujících týdnech budu zde na svém blogu zveřejňovat články a informace ohledně věrohodnosti a významu Bible, včetně dalších možných způsobů a nápadů, jak číst Bibli. Budu taky rád, když mi na email nebo facebook nebo twitter napíšete otázky, které se chcete zeptat, a já vám pak na blogu budu (anonymně) odpovídat.

Bible má ale větší dopad než jen znát informace. A tou změna. Víte, věřím, že nikdo, kdo Bibli čte, nezůstane bez odezvy. Ne vždy je to odezva jednoduchá nebo pozitivní, ale pokud Bibli čteme s otevřeným srdcem, je to skutečně přesně tak, jako by nám Bůh nastavoval zrcadlo. Když se divám do ní, vidím sebe tak, jak mě vidí Bůh. Když se do ní nedívám, vidím problémy ostatních mnohem více, zatímco mé slabosti jsou menší. Když nečtu Bibli, hodnotím svět jen podle toho, co vidím, jako by neexistoval rozměr věčnosti, život po smrti, a Bůh. Když Bibli otevřu, pak jsem okamžitě postaven do rovnováhy a kontextu. Čím více Bibli čtu, tím více se zaměřuju na Boha. Bible mi totiž nastavuje zrcadlo. Apoštol Pavel píše, že to, co vidíme v zrcadle Božího slova nyní, je příprava na to, jak poznáme Boha a sebe jednou doopravdy, když nám v jasném pohledu nebude nic bránit.

1 Korintským 13:12
Teď totiž vidíme jako v zrcadle, nejasně, ale potom tváří v tvář. Teď poznávám částečně, ale potom poznám plně, tak jako Bůh zná mě.


Jakub k tomu dodává, že je ovšem nutné tohle slovo nejen číst, ale především však podle něj jednat. Možná, že nám dnes nepřipadá zcela jasné, ale nejlepší způsob, jak chápat Boha, je dělat to, co on chce. Poslušnost je předpoklad pochopení Božích cest. Věci jsou jasné na druhé straně poslušnosti.

Jakub 1:22-25
Tím slovem je ale potřeba se řídit - nenamlouvejte si, že mu stačí naslouchat! Kdo Slovu naslouchá, ale neřídí se jím, podobá se člověku, který se vidí v zrcadle, ale když odejde, hned zapomene, jak vypadal. Kdo však zahlédl dokonalý zákon svobody a drží se jej, blaze jemu ve všem, co dělá! Nezapomíná totiž, co slyšel, ale naplňuje to skutkem.


Pavel pak pro změnu slibuje, že když se budeme jeho slova držet, a budeme ho naplňovat, pak zakusíme životní proměnu. Zakusíme doslova transformaci, skrze kterou začneme na svém životě odrážet Boží charakter a jeho slávu. To je vysvětluje, proč lidé, kteří čtou Bibli a snaží se podle ní jednat, se chovají v průběhu času jinak, lépe, než bez ní.

2 Korintským 3:18
My všichni s odkrytou tváří jako v zrcadle odrážíme Pánovu slávu a tehdy jsme Pánovým Duchem proměňováni k jeho obrazu, od slávy k slávě. Proměňováni od slávy ke slávě. To bychom chtěli všichni.


Bible není jen kniha. Bible je příběh o Božím jednání s tebou, a navíc má moc proměnit tě od slávy ke slávě, má moc tě proměnit k Božímu obrazu. Má moc způsobit, že se budeš líbit Bohu a budeš odrážet na sobě Boží slávu přesně tak, jako bys odrážel světlo v zrcadle.

Žádné komentáře:

Okomentovat