středa 7. března 2012

_txt SPECIÁL: Bible jako zjevení

Křesťanství patří ke zjeveným vyznáním. To ostatně říká sám Ježíš Petrovi (Mt 16,17). Později Jan popisuje, že Boží život byl v Kristu zjeven (1. J 1,1-2). Bůh sebe zjevuje různými způsoby: skrze přírodu (Ř 1,19-20), skrze svědomí (Ř 2,14-15), ale nakonec autor knihy Židům přidává, že Bůh se zjevil skrze svého Syna (Žd 1,1). Proto, paradoxně, Bibli chápeme pomocí osoby Ježíše. Je to provázané a je to důležité, a to proto, že dnes je hodnověrnost a pravdivost Bible různými způsoby napadána. Shodneme se také na tom, že Boží slovo zde bylo dříve, než tady byla Bible. Bůh, který mluví, se v prvních 60 kapitolách Genesis až do vydání Tóry nevyjadřuje písemně. Takže, dříve než byla Bible, měli jsme Boží slovo v ústním podání.

Zjevení je Boží skutek, kterým se Bůh dává poznat lidem, které stvořil. Inspirace je způsob, kterým Duch svatý toto zjevení sděluje. Osvícení je takové působení Ducha svatého na jednotlivého věřícího, že je schopen přijmout, pochopit a poslechnout to, co je zjeveno. Každý autor použil svůj charakteristický způsob vyjadřování, svůj slovník, a styl, a zaznamenal to, co mu Bůh dal. Bůh dohlížel na osobnosti autorů, jejich sloh i historické pozadí. Tito autoři však nebyli pasivní média, navíc součástí jejich zápisu bylo rovněž usilovné studium původních zdrojů (Lk 1,3-4) a využití dřívějších zdrojů (Fil 2). Bible není určena k tomu, aby nám podala podrobné vysvětlení vzájemného poměru molekul při stvoření. Záměrem Bible je dát nám celkový obraz a vysvětlení plánu záchrany tak, aby tomu lidé porozuměli v každé kultuře a době. Bible je především příběh, přesto je spolehlivá. Ale o tom více později.

Největším důkazem pro křesťanovo spolehnutí na Bibli je fakt, že Ježíš ji věřil, citoval ji nejméně v 10% svých výroků, věřil v existenci různých postav ze Starého Zákona, a věřil v autorství konkrétních knih. Ježíš byl pevně přesvědčen o důvěryhodnosti a spolehlivosti historických a mravních zásad Starého Zákona. Věřím tedy Bibli kvůli tomu, že věřím v Ježíše. Ale to není jediný důvod. Tady je několik dalších:

1. Bible obsahuje mnoho proroctví, která se naplnila.
2. Bible je potvrzována archeologii.
3. Bible má sjednocující téma.

Žádné komentáře:

Okomentovat