pátek 16. března 2012

_txt SPECIÁL: Důležitost výkladu Písma

Rozdílné přístupy ve čtení Bible. Když začneme vydávat svůj život kontaktu s Božím slovem, v našem vztahu k Božímu slovu existují dva základní přístupy:
Denní ztišení. To je startovní bod mnoha křesťanů. Je to každodenní čtení Božího slova, které slouží k osobnímu kontaktu se samotným Bohem. On k nám chce mluvit a Písmo je počátečním bodem v naslouchání jeho hlasu. Každodenní devocionální čtení je proto přímým spojením se samotným Bohem!
Disciplinované studium. Druhým přístupem k našemu vztahu s Bohem skrze jeho Slovo je studium Písma. Studujeme, abychom Slovu porozuměli, obnovili svoji mysl, dozvěděli se jaká je Boží vůle, jaké jsou jeho cesty a zaslíbení. Studium Bible nám pomáhá porozumět Bohu, tomu, jak jedná, jak s ním můžeme spolupracovat a mnohým dalším důležitým věcem. Pro ty, kteří reagovali na povolání sloužit Kristu, je nesmírně důležité studovat Bibli. Musíme umět dobře vykládat Písmo a umět ho aplikovat do svého života i do životů druhých lidí.

Dokonce i v našem devocionálním čtení je nesmírně důležité, abychom měli dovednosti a principy, které nám pomohou Písmu rozumět, v opačném případě bychom mohli uvěřit, že Bůh říká věci, které by ani nikdy říct nechtěl. Správné pochopení pevných principů biblického výkladu je důležité v každé aktivitě, kterou děláme s Biblí.

Za prvé, bez pomoci Božího Ducha svatého nemůžeme přijmout Boží pravdu, a taktéž bez znalosti základních pravidel výkladu nebudeme schopni ocenit to, co Bible říká nebo vyučuje. Hermeneutika nás uvádí do povědomí těchto pravd. Řecké slovo hermeneuo znamená ‘já vykládám nebo vysvětluji’. Hermeneutika je nauka o výkladu, která se snaží zavést principy, metody a pravidla, která jsou potřebná pro výklad Bible. Exegeze je pozorné studium Písma za účelem zjištění a objevení původního, záměrného významu. Toto je vždy prvním úkolem studenta Bible – Co Písmo znamená podle svého původního autora a posluchače? To je v podstatě jednoduchý, historický úkol. Je to snaha slyšet a porozumět slovům tak, jak by je slyšelo původní posluchačstvo, a pochopení jednoduchého, základního významu Božího poselství.

Těžkosti spojené s hermenautikou
• Povaha biblické literatury. Těžkosti v pochopení Bible často začínají u našeho lidského chápání a vnímání. Bible odráží kulturu Blízkého východu, která je pro naši kulturu cizí. To znamená, že si musíme dát pozor na historické, kulturní, jazykové, geologické, náboženské a filozofické propasti, které pro porozumění Písmu musíme přemostit.
• Lidská omezení. Musíme si také uvědomit naši neschopnost zcela uchopit Boží zjevenou pravdu. Boží myšlenky jsou vyšší než ty naše (Iz 55,8-9) a my jsme ‘nechápaví ve svých srdcích’ (Lk 24,25). Potřebujeme pomoc Ducha svatého. Můžeme přijmout Bibli jako Boží zjevení pro nás – ale bez osvícení Duchem svatým nebudeme schopni pravdu pochopit. Zde si potřebujeme přivlastnit Boží zaslíbení: ‘Ale Přímluvce, Duch svatý, kterého pošle Otec ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všecko, co jsem vám řekl’ (J 14,26).

Také potřebujeme být závislí na chápání druhých lidí. Božím principem komunikace je, že žádný člověk nemá monopol na Boží pravdu. Boží pravda byla vždy sdílená pravda. Vědci, učitelé a kazatelé jsou závislí na minulých zjeveních a osvíceních. Bůh hledá člověka skrze své Slovo, a taktéž člověk má příležitost hledat Boha prostřednictvím téže Boží knihy. Stejně jako potřebujeme být studiu vydaní, potřebujeme také:

• Pokora. Začátek moudrosti je bázeň před Hospodinem a poznat Svatého je rozumnost (viz Př 2,7; 9,10). Když studujeme Boží slovo, měli bychom mít správný postoj. Studijní schopnost by měla doprovázet duchovní upřímnost.
• Modlitba. ‘Otevři mi oči, ať mám na zřeteli divy ze Zákona tvého.’ (Ž 119,18) Židovský přístup k Písmu vždy zahrnoval modlitbu a meditaci. Žalmistova modlitba je doprovázena svědectvím: ‘Jak jsem si tvůj Zákon zamiloval! Každý den o něm přemýšlím.’ (Ž 119,97) Žalmistova modlitba o osvícení by měla být i naší modlitbou.
• Úcta. V Izajáši Bůh říká: ‘Laskavě pohlédnu na toho, kdo je utištěný a na duchu ubitý, kdo se třese před mým slovem.’ (Iz 66,2) Pokud je Bible Božím napsaným slovem, musíme se k němu chovat s úctou a respektem.
• Studium. ‘Dotazujte se na Hospodina, dokud je možno ho najít.’ (Iz 55,6) Prorocké slovo o dotazování se Hospodina je častou výzvou ve Starém zákoně (SZ). Prakticky to znamená udělat si čas na modlitební studium Slova. Musíme říct spolu s apoštoly: ‘My pak budeme i nadále věnovat všechen svůj čas modlitbě a kázání slova.’ (Sk 6,4)

Takže hermeneutika vyžaduje duchovnost, vydanost a tvrdou práci! Opravdové pochopení pro nás není přirozené, je to Boží dar (Mt 11,25; 16,17) skrze Ducha svatého (J 16,13). To nás neomlouvá z těžké práce, ani to nenaznačuje, že se ve studiu a chápání Bible můžeme izolovat od křesťanů. Duch svatý je společný Duch, přebývající ve všech Božích lidech (1K 12,12).

Žádné komentáře:

Okomentovat