čtvrtek 3. března 2011

SexEd: Dvě základní hodnoty

V seriálu SexEd jsme si řekli, že sex je naprosto úžasný dar, který Bůh vymyslel, navrhl a daroval lidstvu pro jeho potěchu a krásu, ve které se cítíme být spojeni navzájem nejen tělesně, ale především také duchovně. Být sexy je o spojení, což vysvětluje, proč někteří nejvíce sexy lidi s nikým nespí. A někteří lidé, kteří sice s někým spí, nejsou vůbec sexy. Sex bez spojení je prostě jen sex. Můžeš spát s mnoha lidmi, a přitom se cítit uvnitř úplně sám. Můžeš být dokonce v manželství, a cítit se sám. Fyzický akt se může stát fata morgánou: pouhým rozpáleným vzduchem přeneseným obrazem skutečné věci, který nás ovšem nenasytí, protože přeludu chybí obsah.

Když popřeme duchovní stranu existence, začneme žít jako zvěř. Popřeme-li tělesnou stránku, budeme se chovat jako andělé. Zvířata a andělé, dva extrémy. V jednom svou sexualitu popíráme, ve druhém jsme jí ovládáni. Oba způsoby jsou pro nás destruktivní, protože Bůh nás stvořil jako lidi. Kdykoliv se tedy snažíme chovat jako zvířata nebo jako andělé, jdeme špatným směrem. Jdeme směrem k chaosu. Díky tomu si svůj život jsme schopni zkomplikovat, místo abychom si jej zjednodušili. V sérii SexEd jsme se podívali na tyto hlavní myšlenky:

(1) Opravdový sex vyrůstá z opravdové intimity, a tudíž je k tomu nutné poznání (Genesis 4:1-2)
(2) V manželské posteli trpíme nedostatkem nevinnosti mnohem více než nedostatkem informací.
(3) Sex mimo manželství život komplikuje, místo aby ho zjednodušil.
(4) Sexuální výchova by se měla více orientovat na strategie zvládání mimořádných emocí (1. Korintským 6,18)
(5) Bůh nás nestvořil ani jako zvířata, ani jako anděly.
(6) Láska vyžaduje závazek a vzájemné poddání se (Efezským 5,21-25)

Z hlediska křesťanské sexuální etiky máme pouze dvě základní pravidla: Předmanželský sex a nevěra se nepovolují. Jinými slovy, věrnost před i po svatbě je nejvíce ceněnou hodnotou. Bůh navrhl sexuální styk jako svaté znamení Kristova vztahu s jeho nevěstou, církví. Sexuální styk je svaté znamení a pečeť manželské smlouvy. V Dt 22,28-29 se muž vyspal s pannou, musel si ji vzít za ženu a nikdy se s ní nemohl rozvést. Jejich myšlení bylo, že již zpečetil manželskou smlouvu, teď má tedy odpovědnost podle toho žít.

První základní biblické pravidlo týkající se sexu zní: nevěra se nepovoluje. Toto pravidlo chrání manželství. Autor knihy Židům napsal (13,4): Manželství ať si všichni váží a manželské lože ať je bez poskvrny. Milenci říkají: Chceme být spolu navěky, ať se mezi nás nikdo neplete. A zároveň potichu dodávají: Že mě nikdy neopustíš? Nemáš nikoho jiného? D. H. Lawrence, který nebyl křesťanem, napsal: Instinkt věrnosti je pravděpodobně nejsilnějším instinktem ve velkém souboru zvaném sex. Tam, kde je skutečný sex, tam je všudypřítomná touha po věrnosti. Slovo pro nevěru v Bibli je "cizoložství", což implikuje, že ležíš na cizím loži, tedy jsi nevěrník. Hlavním znakem rozvinutých společností je, že si vysoce cení předmanželské nevinnosti a silně chrání manželský svazek. Výjimku tvoří v dějinách naše společnost, která se tyto hodnoty snaží změnit.

Druhé základní biblické pravidlo týkající se sexu zní: předmanželský sex se nepovoluje. Toto pravidlo chrání nás. Mimomanželský a předmanželský sex je shrnutý do slova "porneia", které se v české Bibli překládá jako smilstvo. Toto slovo zahrnuje veškerý mimomanželský sex a kdykoliv tedy v Bibli vidíte slovo "smilstvo", mluví se tam mimo jiné o předmanželské sexu. Otázka o mimomanželském sexu je často formulována: proč lidem něco upírat? Co se ovšem lidem upírá? Sex? O jaký druh sexu se jedná? Upíráme jim sex jako nucenou potřebu? Nebo sex jako zneužívání jich samých a jiných lidí? Nebo snad sex jako krátkodobou dávku biologické stimulace? Anebo sex jako možnost nabídnout své tělo lidem a nechat je, aby je porovnali s jinými těly a případně ho odmítli?

Předmanželský sex je chabou přípravou na manželství. Paul Pearsall poznamenává, že v tisíci párů, které studoval: …začala velká většina jejich problémů v počátcích jejich vztahu. Typické je, že sexuální vztah požadoval muž, a žena s ním souhlasila. Sex v období námluv neobsahoval téměř žádnou slovní komunikaci a ženy uvedly, že téměř nedosahovaly orgasmu. Páry si vypěstovaly špatné návyky, uspěchaný sex, který používaly jako formu nátlaku, partneři se cítili vinni, potají se snažili mít sexuální styk a občas byli svému partnerovi nevěrní. Jeho závěr? Sexuální styk mezi mužem a ženou je tvořivý pouze v manželství. Nejsi totiž ochoten zemřít bez závazku. Otázka totiž zní: Známe pouze svá těla, nebo známe druhého celkově? A jak moc se známe?

Žádné komentáře:

Okomentovat