úterý 8. března 2011

SexEd Otázky a odpovědi: MOHU ŽÍT SE SVÝM PŘÍTELEM (ŘEKNĚME JAKO SPOLUBYDLÍCÍ), ABYCHOM VIDĚLI, JAKÉ TO JE ŽÍT SPOLU, ANIŽ BYCHOM MĚLI SEX?

V těchto dnech se s vámi dívám na několik otázek, které jsem v průběhu série SexEd dostal, a na odpovědi, které jsem poskytl na setkání Element+ ve středu 2.3. Vaše komentáře jsou vítány.

Je to podobná otázka jako ta předchozí (viz blog 4.3.). Za prvé si myslím, že to nevydržíte a dříve nebo později se spolu vyspíte. V žilách vám koluje krev, takže je jasné, že pokušení (pokud jste zdraví) neuniknete. Chápu to. Na první pohled to dává rozum, naučit se žít spolu a platit méně za účty. Zní to přátelsky, ale výsledkem je až příliš často smrt. Pamatujete na sérii Uvíznutý? Král Šalamoun v Přísloví 27,12 napsal: Rozvážný vidí hrozbu a vyhne se jí, tupci jdou klidně dál, až na to doplatí. Moudří se chovají, jakoby pak bylo teď. Teď jednají. Naivní pokračují na své cestě, i když jsou varováni, jdou kupředu, i když nejednají s tím, co vnímají a vidí. A co se stane nakonec? Uvíznou. Nezáleží totiž na tom, zda víš, co je moudré, ale jestli jednáš, když vidíš hrozbu. Navzdory tomu to vidíme pořád dnes a denně. Lidé vidí, kam směřují, a říkají si: „Ano, měl bych… Má úplnou pravdu… Určitě bych měl přestat… Asi jo…“ A pak stejně pokračují klidně na své cestě. Neptají se Ve světle mých minulých zkušeností, mé současné životní situace, a ve světle mých budoucích snů a nadějí, je moudré to udělat? Jdou dál, jako by se nechumelilo, a líznou si. Uvíznou.

Žádné komentáře:

Okomentovat