pátek 11. března 2011

SexEd Otázky a odpovědi: JAK DALEKO V INTIMITÁCH MOHU ZAJÍT PŘI RANDĚNÍ?

V těchto dnech se s vámi dívám na několik otázek, které jsem v průběhu série SexEd dostal, a na odpovědi, které jsem poskytl na setkání Element+ ve středu 2.3. Vaše komentáře jsou vítány.

Základní pravidlo, které si musíš zapamatovat je, že s jídlem roste chuť. Určitě pro začátek pomohou rady, které jsme si řekli během SexEd:
• Aplikuj principy pro manžele ve svých vztazích s ženatými/vdanými. Až jednou budeš vdaná, taky nebudeš moc ráda, když se kolem tvého manžela bude ochomýtat mladá, šťavnatá a sladká šťabajzna. Což byly tyto rady: Nikdy necestuj sám s osobou jiného pohlaví. Nikdy si nevyjdi jíst sám s osobou jiného pohlaví. Nenajímej si do své firmy pěknou osobu druhého pohlaví jen proto, že jim chceš pomoct. Nesvěřuj se a neraď osobám druhého pohlaví.
• Žádné přespávání. Osmiletí zůstávají na noc, ale dospívající? Přespat u někoho hřích přece není, s tím souhlasím. Ale nikdy nebudeš litovat, že jsi nestihl více přespávání.
• Dej si vztahovou pauzu. Jeden z důvodů je, že dnes rande je ekvivalent sexu. Dej si rok, abys dovolil sám sebe se osvobodit od vazeb předchozího vztahu.
• Nedělej sexuálně s někým privátně nic, co bys nebyl ochotný dělat veřejně.

Bible říká v Efezským 5,3: Smilstvo, veškerá nečistota a chamtivost ať mezi vámi nejsou ani zmiňovány. Ani zmínka. Cokoliv, co je nemorální. Nabízím pár rad od Craiga Groeschela pro páry při randění, kteří se chtějí uchránit před smilstvem a jít do svého manželství čistí, aby jejich intimita tam byla skvělá a dlouhotrvající:
Udržte všechny čtyři chodidla na podlaze. Což zabrání různému obepínání, některé části těla budou hůře dostupné a vaše váha bude spočívat na židli.
Udržte svou postel svou postelí. Žádné přenocování. Žádné společné studium v posteli. A dokonce ani žádné společné modlení v posteli, ať to zní sebeduchovněji.
Udržte všechno zazipované a zapnuté. Žádné odepínání, rozepínání, odháčkovávání, …cokoliv.
Udrž svůj jazyk ve své vlastní puse. Chápu, že to je hodně extrémní, dokonce i pro křesťany. Ale, vášnivý polibek je brána k sexuálnímu pokušení, ať se vám to líbí nebo ne.

Co když jsi už ale dál? Myslíš-li to upřímně se sexem do manželství, budeš potřebovat udělat nějaké změny: Chraň si své oči. Job 31:1 Vstoupil jsem do smlouvy se svýma očima, že se nebudu dívat po dívkách. Podmaň si neposlušné myšlenky (2. Korintským 10,5). Utíkej od pokušení. Dovol někomu, aby ti mluvil do života, a tys mu byl vykazatelný. Řekni si své standardy dopředu. Zdržuj se v dobré společnosti. Po pádu rychle čiň pokání.

2 komentáře:

  1. Mas v hodne vecech pravdu, take bych si prala zit zivot jinak. Ale nicmene se musim zastat osamelych chudych zen, ktere tato pravidla dostavaji do bezprostredniho nebezpeci zivota. Pracovala jsem totiz v Brne casto pozde do vecera, doprava domu mi zadna nejela a na taxik jsem nemela. Nastesti tam byt hrozne ochotny kolega, ktere nas chude zeny vecer domu vzdy odvezl, nekdy vezl jen jednu zenu. Kdyby byl moc nabozensky a z duchovnich dovodu odmitl byt se mnou sam, tak mne tam ve tme treba nekdo podrizl. Diky za takoveho cloveka.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za komentář. Nevím, jestli je z blogu patrné, ale pravidlo o společném necestování se týkalo ženatých/vdaných, případně jednání svobodných vůči ženatým/vdaným (viz dřívější post, který se tím obšírněji zabýval ze dne 16.2. Pokud se jedná o osamělou ženu a svobodného muže, je to trochu jiné (a těch se pravidlo netýkalo). Je samozřejmě jasné, že se jedná také o věk (asi málokdo bude podezřívat dvacetiletého muže, který odváží někam babičku). Na druhou stranu, znám žel případy, kdy právě na první pohled pomoc druhému dala vzniknout zbytečnému pokšení nebo dokonce způsobila morální selhání. V takovém případě se to dá ošetřit tak, že prostě v autě pojede ještě někdo (nejlépe nějaký kamarád). Navíc, svézt někoho autem hřích není, je to ochrana před tím, abychom se do hříchu nedostali. Takže já bych v takovém případě zavolal své manželce, že zůstala tady slečna XY bez odvozu, a odvážím ji domů. Díky tomu, že bych to dal vědět, dávám to veřejně najevo a chráním si záda. Není to náboženskosti, ale rozumu. Doporučuji si poslechnout kontext k těmto pravidlům v přednášce "110 metrů překážek" na http://www.element.cx/detail_audio.php

    OdpovědětVymazat