úterý 22. března 2011

SexEd Otázky a odpovědi: MŮŽE SE VĚŘÍCÍ ROZVEDENÁ ŽENA ZNOVU VDÁT?

V těchto dnech se s vámi dívám na několik otázek, které jsem v průběhu série SexEd dostal, a na odpovědi, které jsem poskytl na setkání Element+ ve středu 2.3. Vaše komentáře jsou vítány.

Celá otázka byla trochu delší, tady je celé znění: JE MUŽ A ŽENA, JSOU NEVĚŘÍCÍ. ŽENA UVĚŘÍ, JEJÍ MUŽ NE, ONA TO NĚJAKOU DOBU SE SVÝM NEVĚŘÍCÍM MUŽEM VYDRŽÍ, ALE ČASEM SE JEJÍ MUŽ CHOVÁ TAK, ŽE VĚŘÍCÍ PODÁ ŽÁDOST O ROZVOD, ROZVEDOU SE. KDYŽ SE TITO LIDÉ VYROVNAJÍ, MŮŽE SE TATO VĚŘÍCÍ ROZVEDENÁ ŽENA MODLIT A MYSLET SI, ŽE BY SE ZNOVU MOHLA VDÁT ZA MUŽE, KTERÝ JE VĚŘÍCÍ A MILUJE JI? JE TO MOŽNÉ? NENÍ TO PROTI BOHU? NENÍ TO ZAKÁZÁNO? (NĚKTEŘÍ KŘESŤANÉ TVRDÍ, ŽE TAKOVÁ ŽENA SE JIŽ VDÁT NESMÍ).

Otázka rozvodů je mnohem širší, než je naše diskuze o sexu, nicméně ze striktně biblického hlediska jsou nejméně dva případy, kdy je možné se rozvést s tím, že rozvedený křesťan je naprosto volný k novému sňatku.

Prvním případem je, pokud je mu jeho manžel/ka nevěrný. Ježíš tvrdí: Matouš 5:32 Já vám však říkám, že každý, kdo zapudí svou manželku (kromě případu smilstva), přivádí ji k cizoložství; a každý, kdo si zapuzenou vezme, cizoloží.

Druhý případ je, pokud nevěřící manžel/ka chce odejít od věřícího partnera. Pavel tvrdí: 1. Korintským 7:12-15 Ostatním říkám já, nikoli Pán: Má-li některý bratr nevěřící manželku a ta je ochotná s ním zůstat, ať ji neopouští. Stejně tak, má-li některá žena nevěřícího manžela a ten je ochoten s ní zůstat, ať ho neopouští. Nevěřící manžel je totiž posvěcen svou ženou; stejně tak nevěřící manželka je posvěcena svým věřícím manželem. Jinak by totiž vaše děti byly nečisté, jsou ale přece svaté. Pokud však nevěřící chce odejít, ať odejde. Bratr ani sestra nejsou v takových případech vázáni. Bůh vás povolal k pokoji.

Každý případ je samozřejmě jiný a zaslouží si individuální posouzení, pokud je ovšem situace taková, jaká je popsána v otázce, žena je svobodná a může se znovu vdát bez problémů.

Žádné komentáře:

Okomentovat