čtvrtek 10. března 2011

SexEd Otázky a odpovědi: NĚKTERÉ KŘESŤANSKÉ CÍRKVE ŘÍKAJÍ, ŽE SEX PŘED MANŽELSTVÍM NENÍ HŘÍCH, POKUD JSOU TITO DVA LIDÉ VZTAHU VYDÁNÍ. JE TO PRAVDA?

V těchto dnech se s vámi dívám na několik otázek, které jsem v průběhu série SexEd dostal, a na odpovědi, které jsem poskytl na setkání Element+ ve středu 2.3. Vaše komentáře jsou vítány.

Upřímně? Neznám takové křesťanské církve. Znám církve, které rezignovaly na Biblické standardy a etiku, a tuhle otázku vůbec neřeší, ale opravdu neznám takové, které explicitně říkají, že to hříchem není. To by totiž musely říct, že pro ně Bible již vůbec neplatí. Pak už ale nejsou křesťanské, nemyslíte? Co chcete víc? Žít jako funkční ateisté, kteří sice tvrdí, že v Boha věří, ale nechtějí mu dovolit mluvit jim do života, nebo jako radikální, kontra kulturní a nadšení následovníci Krista, kteří jsou ochotní udělat cokoliv, se Bohu líbí? Chcete-li být raději křesťanští ateisté, pak rovnou toho divadla nechte a užijte si alespoň tento chvilkový život na zemi, když už nestojíte o ten na věčnosti. Zní to tvrdě?

Velmi se mi líbil příklad Craiga Groeschela z LifeChurch.tv, za kterým jednou zašel pár pro radu, co mají dělat, aby si lépe rozuměli. Craig se jich zeptal, jak dlouho jsou manželé, načež mu řekli, že nejsou manželé, protože nevěří ve svatbu, nicméně to spolu myslí vážně. Pak je napadlo, jestli by Craig pro ně neudělal malou ceremonii, aby jim požehnal. Nebyla by to svatba jako taková, prostě u nich doma by udělali malou slavnost. „Jasně“, řekl Craig a domluvili se, že se za týden sejdou na přípravě na tuto událost. Když se po týdnu sešli, Craig jim navrhl, aby se to celé odehrálo u nich v ložnici, kde si vzájemně řeknou tento slib: „Já, Rick, si beru tebe, Moniko, abys se mnou žila, měla se mnou sex a byla zodpovědná za polovinu účtů. A já tě budu milovat a využívat tě od dnešního dne až dokud nám to spolu bude klapat. Budu ti, víceméně, věrným, dokud budou mé potřeby naplněny, a pokud se nic lepšího neobjeví. Rozejdu-li se s tebou, neznamená to, že jsi pro mě nebyla speciální. Protože tě miluju skoro tak, jak mám rád sám sebe. Vydávám se pro dočasný život s tebou. K tomu mi dopomáhej… já. Ve jménu sexu, možností, a sobectví. Amen.

Asi si umíte představit, jaké dusno na schůzce zavládlo. Ale neklameme sami sebe. Pokud sex je to, co chci víc než Boha, pak se stal sex mým bohem. Netvařme se ale jako křesťané, když si chceme dělat to, co chceme.

1. Korintským 6:12-20 "Všechno smím" - budiž, ale ne všechno je prospěšné. Všechno smím, ale ničím z toho se nedám ovládnout. "Jídlo břichu a břicho jídlu - Bůh jednou zruší obojí." Budiž, tělo však nepatří smilstvu, ale Pánu a Pán tělu. Tentýž Bůh, který vzkřísil Pána, vzkřísí svou mocí i nás. Copak nevíte, že vaše těla jsou Kristovými údy? Mohu snad vzít údy Kristovy a učinit je údy nevěstky? To nikdy! Copak nevíte, že kdo se spojuje s nevěstkou, je s ní jedno tělo? Vždyť Písmo říká: "Ti dva budou jedno tělo." Kdo se však spojuje s Pánem, je s ním jeden duch. Utíkejte před smilstvem! Žádný jiný lidský hřích se netýká těla; kdo ale smilní, hřeší proti vlastnímu tělu. Copak nevíte, že vaše tělo je chrámem Ducha svatého, který je ve vás a kterého máte od Boha? Už nepatříte sami sobě; byli jste draze vykoupeni! Proto svým tělem vzdávejte čest Bohu.

2 komentáře:

  1. Myslím, že tvárou v tvár realite tohto sľubu by si veľa žien i mužov rozmyslela svoje spolužitie tohto druhu. Na druhej strane ale viem, že rovnako mnohí by mávli rukou a nič neriešili. Otázka je ale pre mňa postavená inak. Boh pred nás kladie požehnanie alebo kliatbu, život alebo smrť. A hovorí : VYVOĽ SI ŽIVOT. Čo si vyberieme, to dostaneme. A ja chcem moje manželstvo začať so životom a požehnaním, preto nebudem ohýbať Bibliu podľa svojej chute a nebudem sa pýtať čo ešte nie je hriechom. Budem sa pýtať, čo nás posvätí a pritiahne ešte bližšie k Pánovi.

    OdpovědětVymazat