pondělí 22. listopadu 2010

Budíček: Zákulisní pohled na spánek

Stalo se vám někdy, že jste zaspali životní příležitost? Nebo jste zaspali něco méně důležitého, ale přesto významného, jako třeba nějakou schůzku, setkání, akci nebo se vám jen podařilo usnout v opravdu špatný okamžik. Před nedávnem například na internetu proběhla ukázka rozhovoru s izraelským prezidentem, který na chviličku usnul během rozhovoru v televizi, a podotýkám, že ne při otázce, ale během své odpovědi. To je samozřejmě legrační, a musím říct, že jsem sám míval noční můru z toho, že usnu v ten nesprávný okamžik. Například kdysi když jsem jezdíval do školy z jednoho města do druhého autobusem, pravidelně jsem při cestě do školy usnul, a bál jsem se, že projedu svou zastávku. Jednomu mému kamarádovi se to totiž stalo. Usnul v autobuse cestou ze školy, byla to poslední jízda toho konkrétního autobusu, a když usnul, svezl se po sedadle níže, takže zepředu nešel vidět. Můj kamarád se každopádně probudil až v depu, kam autobus právě dorazil, a tak vstal a šel dopředu k nic netušícímu řidiči, který byl přesvědčený, že tam nikdo není! Asi si umíte představit jeho pocity. Podobné příběhy jsou vděčnými náměty různých novinových zpráv:

Zloděj aut usnul v umývací lince. Australská policie oznámila, že zatkla třicetiletého zloděje aut, který po krádeži vozu Audi s ním zajel do automatické myčky, ale v ní usnul.

Ohříval si jídlo, usnul a vyhořel. Škodu v minimální výši milion korun způsobil majitel bytu na košickém sídlišti Mladost. Muž si totiž ohříval jídlo, ale přitom usnul v obýváku.

Letadlo nemohlo přistát. Letadlo společnosti QANTAS na lince z Perthu do Canberry nemohlo přistát, protože dispečer kontrolní věže usnul u počítače. Letadlo kroužilo dvacet minut nad městem, dokud nepřišla nová směna.

Vyhrožoval nabitým samopalem. Do brněnské restaurace přišel podnapilý muž, kterému odmítli nalít. Naštvaný muž vytáhl samopal s ostrými náboji a vyhrožoval obsluze. Jenomže pak usnul, obsluha mu ze zbraně vyjmula zásobník a zavolala policii.

V Dolním Sasku si na vozovku lehl opilý jezevec. Uprostřed silnice ležel jezevec, o kterém si projíždějící řidič myslel, že je mrtvý, zavolal proto policii. Zvíře však bylo jen omámené, nažralo se totiž třešní z nedalekého stromu, které však už byly přezrálé a v jeho žaludku se změnily na alkohol. Policisté dostali jezevce ze silnice metlou.

Příběhy jsou sice legrační, ale zároveň poněkud mrazivé. Kromě legrace se totiž až příliš často stává, že spánek přináší jistou tragédii, což známe všichni ze smutných statistik nehod na silnici, za které může mikrospánek. Spánek je vůbec zajímavý fenomén, který bereme samozřejmě, i když neznáme zákulisí. Spánek je velmi oblíbená činnost mnoha lidí, a je zároveň nezbytnou součásti obnovy našich fyzických i psychických sil. Člověk se nemůže obejít bez střídavého rytmu dne a noci, bdění a odpočinku. Tento rytmus byl dán již při stvoření. Ve čtvrtém žalmu najdeme verš (Ž 4,9): Pokojně uléhám, pokojně spím, neboť ty sám, Hospodine, v bezpečí mi dáváš bydlet.

Žalmista těmito slovy vyjadřuje jistotu Boží ochrany. Zatímco modly, které zhotovily lidské ruce, v noci spí, Bůh bdí nad člověkem a dopřává mu klidného spánku. Víte ale, že si vědci nejsou jistí, proč vůbec spíme? Allan Rechtschaffen, expert na spánek a profesor emeritus na University of Chicago říká, že je to pravděpodobně největší otevřená otázka biologie. Vědci zkrátka netuší, proč z biologického hlediska trávíme část 24 hodinové periody ve spánku. A tak se někteří pokusili spánek ignorovat. Nejdéle zaznamenaným časem beze spánku je 18 dní, 21 hodin a 40 minut během hry škatule, hýbejte se. Držitel rekordu popisoval, že zažil halucinace, paranoiu, rozostřené vidění, zalknuté mluvení, a mezery v paměti a koncentraci.

Historie nám to potvrzuje. Velké havárie jako ztroskotání tankeru Exxon Valdez, pád raketoplánu Challenger a výbuch v Černobylu mají společný znak a to jsou lidské chyby vyplývající z nedostatku spánku. Naopak, věděli jste, že výzkum dokázal přesun informací během hlubokého spánku z hippocampusu (oblasti krátkodobé paměti) do mozkové kůry. Takže se dá říct, se učíme během spánku. Neměli bychom tedy jenom spát, když má spánek tak blahodárné účinky? Studie ukázaly, že když spíme více než 9 hodin, je to totéž jako bychom spali jen 6 a méně hodin a díky tomu máme 45% nárůst nebezpečí srdečních problémů, a hrozí nám větší pravděpodobnost Parkinsonovy nemoci. Spánek je tedy zdravý, ale v mezích. Pokud nespíme, ničíme sami sebe, ale když jen spíme, pak rovněž. Spánek se tak stává předobrazem umírání. Koneckonců, slovo hřbitov znamená v řečtině „místo spánku“ zemřelých.

Křesťan usíná v naději na zmrtvýchvstání, uléhá s důvěrou, že jednoho dne bude Bohem vzkříšen z mrtvých. Koneckonců, i Evu stvořil Bůh z Adama poté, co na něj uvedl spánek. Do podobného spánku uvádí Bůh Abrama při uzavírání smlouvy. Také s dalším praotcem Jakubem se Bůh setkává ve spánku, kdy vidí žebřík, po němž vystupují a sestupují Boží poslové. Podobně ve spánku Bůh mluví k Josefovi, otci Ježíše, k Pavlovi, Petrovi, a dalším lidem.

Zároveň však vidíme, že v Bibli bývá noc symbolem pro strach a zlé temné síly. Ve spánku se mohou projevit provinění a špatné svědomí. Spánek může být dokonce více, než jen důsledek chyby. Může znamenat vnitřní postoj směřující vědomě ke zlu. Takového typu je spánek Jonáše, který odmítl vykonat Boží vůli. Zatímco lodníci na lodi bojovali s bouří, „Jonáš sestoupil do podpalubí, ulehl a tvrdě usnul.“ Již ve Starém zákoně se setkáváme s obrazem spánku a probuzení jako smrti předpokládající vzkříšení. V Danielově apokalypse se tento obraz proměňuje ve skutečnost: Mnozí z těch, kteří spí v prachu země, procitnou; jedni k životu věčnému, druzí k pohaně a věčné hrůze. (Dan 12,2) Spánek má tedy zákulisní význam, a my si v následující sérii poznámek ukážeme na to, jak nás někdy spánek v nesprávný okamžik dovede okrást o životní příležitost. Ale také si povíme, že i když jsme ve svém životě zaspali, stále máme naději, pokud se včas probudíme nebo necháme probudit. Zaspat svůj život je totiž snadné, ale kdo ví? Třeba právě tato série bude pro některé z nás budíčkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat